Vene politoloog laitis Steinmeieri rahuplaani maha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantin Zatulin
Konstantin Zatulin Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Saksamaa pakutav plaan Gruusia-Abhaasia konflikti reguleerimiseks on ebarealistlik, leiab nimekas Vene politoloog Konstantin Zatulin.

«Saksa diplomaatia algatusele tuleb au anda. Ta paneb end Gruusia-Abhaasia rahuprotsessis proovile. Eeldame, et Saksamaa välisministri Frank-Walter Steinmeieri missioon kannab üksnes õilsaid eesmärke,» ütles SRÜ maade instituudi direktor Zatulin Interfaxile.

«Leian, et see on Venemaa huvides, kui rahvusvahelise üldsuse poolt esitatakse mingeid plaane, algatusi,» ütles politoloog.

Ta tuletas meelde, et Saksamaa pakutud rahuplaan näeb ette kolme etappi: põgenike turvaline tagasipöördumine, Abhaasia majanduse ülesehitamiseks Berliinis doonorite konverentsi läbiviimine ning lõpuks Abhaasia staatuse otsustamine.

«Minu meelest on see absoluutselt ebarealistlik plaan. Põgenike tagasitulek enne majanduse taastumist tekitaks täiendavat pinget lisaks praegu niigi olemas olevale rahvustevahelisele konfliktile, mis sai alguse 1992. aastal ja mitte apsuate süül,» lausus Zatulin.

«Täiesti arusaamatu, mil moel kavatseb Saksa pool tagada põgenike julgeoleku, kuidas seda saab üldse tagada, kui sõjahaavad pole paranenud, kui jätkuvad provokatsioonid ning Gruusia-Abhaasia suhted on Gruusia süül praegu ülimalt pingelised,» märkis politoloog.

«Juhin tähelepanu tõigale, et Saksamaa ise kui NATO liige ja Balkani sündmuste üks aktiivsemaid osalisi ei suutnud lähiminevikus täita omaenda kohustust tuua Kosovosse tagasi 250.000 serblasest põgenikku. Samas on Kosovo iseseisvust Saksamaa juba tunnustanud,» ütles Zatulin.

«Kosovo suhtes kehtib üks loogika - kõigepealt iseseisvus ning siis põgenike tagasitulek. Abhaasiale pakutakse risti vastupidist,» tõdes politoloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles