Läti presidenti oodatakse Moskvasse võidupäeva tähistama

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Valdis Zatlers käis detsembri alguses ka Gruusias lühivisiidil.
Läti president Valdis Zatlers käis detsembri alguses ka Gruusias lühivisiidil. Foto: AFP / Scanpix

Läti presidendi kantseleisse jõudis informatsioon, et president Valdis Zatlers on oodatud külaline mais Moskvas toimuvatel Teise maailmasõja võidupäeva pidustustel, ehkki ametlikku kutset selle kohta ei saadeta.

Mitte mingisugust otsust kohalesõitmise osas pole veel tehtud, kuid see võib tulla veebruari teises pooles, teatas presidendi pressisekretär Ilze Rassa eile uudisteagentuurile LETA.

Läti välisministeeriumi riigisekretäri Andris Teikmanise sõnul saadi äsja välisministeeriumide vahel toimunud konsultatsioonidel Vene poolelt teada, et kirjalikku kutset küll ei saadeta, kuid Zatlers on kindlasti oodatud külaliseks 9. mai pidustustel.

Teise maailmasõja lõpust möödub tänavu 65 aastat, viis aastat tagasi osalesid Moskva võidupäeva üritustel ka suurriikide liidrid, samuti Läti tollane president Vaira Vike-Freiberga.

Eesti ja Leedu riigipead olid aga nende hulgas, kes vastuolulisest Moskvasse sõidust loobusid.

Vene allikate kinnitusel seekord ametlikke kutseid kellelegi pidustustel osalemiseks ei saadetagi, et vältida sarnaseid diplomaatilisi skandaale, kuid oodatud külalistele edastatakse diplomaatilisi kanaleid pidi ürituste ajakava.

Eesti president Toomas Hendrik Ilves on juba meedia vahendusel andnud mõista, et kui teda kutsutakse, siis ta kavatseb tänavu Moskvasse sõita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles