USA keskpanga juhi jätkamine küsimärgi all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA keskpanga president Ben Bernanke
USA keskpanga president Ben Bernanke Foto: Reuters / Scanpix

Ben Bernanke'i väljavaated teiseks ametiajaks USA keskpanka juhtima jääda sattusid eile kahtluse alla, kuna teda seni senatis toetanud demokraatide üksmeel hakkas mõranema.


Mõned Bernanke'i kriitikutest kongressis, kes on mures omaenda tagasivalimise pärast või siis pettunud selles, kuidas keskpank finantskriisis käitus, on samuti tema vastu rünnakule asunud.
Seega on ette teada olevaid vastuhääli kogunenud juba terve rida.

Demokraatidest senaatorid Barbara Boxer Californiast ja Russ Feingold Wisconsinist teatasid oma kavatsusest hääletada Bernanke'i vastu. Hääletamine peab toimuma enne Bernanke'i ametiaja lõppu 31. jaanuaril.

Bernanke'il on vaja ametis jätkamise kindlustamiseks 60 poolthäält, vastasel juhul võimaldavad protseduurireeglid tema kanditatuuri blokeerida.

Juhul, kui Bernanke'i kandidatuur hüljatakse või edasi lükatakse, jääb keskpanka ajutiselt juhtima selle asepresident Donald Kohn.

Võimaliku uue juhina on lisaks Kohnile mainitud ka president Obama nõunikku Lawrence Summersit ja Princetoni ülikooli majandusteadlast Alan Blinderit.

Valge Maja ja rahandusministeeriumi esindajate sõnul on president Barack Obama ja rahandusminister Tim Geithner veendunud, et Bernanke'i kandidatuur senatis siiski kinnitust leiab. Obama esitas Bernanke'i teistkordselt ametisse nimetamise taotluse juba viis kuud tagasi.

Mõnda aega tagasi oli kahtluse alla ka juhtiva demokraadist senaatori Harry Reidi poolthääl, kuid hiljuti avaldas mees siiski teate, milles ütleb: «Ma kavatsen hääletada tema poolt, kuid esitan eelnevalt omapoolsed tingimused.»

Analüütikud hoiatasid, et Bernanke'i kandidatuuri tagasilükkamine võib kujutada endast ohtu keskpanga sõltumatusele. USA võlakirjatootlused jäid põhimõtteliselt samaks, kuid aktsiad langesid üle 2 protsendi.

«Kui Bernanke maha hääletatakse, näevad turud seda kindlasti kui ebakindluse märki. Majanduslik ja poliitiline keskkond on juba selletagi piisavalt habras,» ütles maailma juhtiva võlakirjainvestori Pimco tegevdirektor Mohamed El-Erian.

Senati panganduskomitee esimees Chris Dodd ütles, et eitava hääletustulemuse korral kaotaks majandus juhitavuse.
Obama pidas eile Ohios sõjaka ja väljakutsuva kõne, milles lubas võidelda nii tervishoiureformi kui Wall Streeti ümberkorralduste nimel.

Copyright

The Financial Times Limited 2010.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles