Juštšenko omistas Stepan Banderale Ukraina kõrgeima aunimetuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Viktor Juštšenko (vasakul) annab Stepan Banderale üle tema vanaisa Ukraina kangelaseks kuulutava aumärgi.
Ukraina president Viktor Juštšenko (vasakul) annab Stepan Banderale üle tema vanaisa Ukraina kangelaseks kuulutava aumärgi. Foto: AP / Scanpix

President Viktor Juštšenko omistas reedel postuumselt Ukraina kõrgeima riikliku aumärgi Teise maailmasõja aegsele rahvuslaste liidrile Stepan Banderale, keda osa ajaloolasi süüdistab koostöös natsidega.


Ukraina rahvuslaste juhile Banderale omistati presidendi dekreediga Ukraina kangelase aunimetus. Bandera teenis selle oma «kangelaslikkuse, eneseohverduse ja võitlemisega iseseisva Ukraina riigi eest», vahendas AFP.

KGB agendi poolt 1959. aastal Saksamaal mõrvatud Bandera aumärgi võttis Juštšenkolt vastu tema pojapoeg, kellel samuti nimeks Stepan.

Bandera pärand on Ukrainas vastuoluline. Riigi lääneosas peetakse teda kangelaseks, venemeelsemas idaosas aga reeturiks, kirjutas Raadio Vaba Euroopa.

Bandera võitles Teise maailmasõja ajal Lääne-Ukrainas nii natsi-Saksamaa kui Nõukogude võimu vastu. Mõned lääne ajaloolased süüdistavad Banderat koostöös natsidega ja poolakate julmas tapmises, kuid Ukraina rahvuslased eitavad seda ägedalt.

Nõukogude võimu vastu võidelnud ukrainlastele riikliku tunnustuse avaldamine on olnud Juštšenko lõppeva presidendiaja üks peamisi tõekspidamisi ning on Venemaad tõsiselt ärritanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles