Saksamaa käskis vahistada Argentina eksdiktaatori

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentina endine diktaator Jorge Rafael Videla.
Argentina endine diktaator Jorge Rafael Videla. Foto: TopFoto / SCANPIX

Saksamaa võimud teatasid täna rahvusvahelise vahistamiskäsu andmisest kunagise Argentina sõjalise diktaatori Jorge Rafael Videla suhtes, keda peetakse vastutavaks ühe Saksa kodaniku tapmises.


Nürnbergi prokuratuuri pressiesindaja ütles AFP-le, et juhtum puudutab 20-aastase Rolf Stawowioki mõrva 1970. aastatel. Arreteerimisorderit taotleti detsembris ning nüüd on see kinnitatud.

84-aastane eksdiktaator kannab juba pikemat aega kodumaal eluaegset vanglakaristust erinevate inimõigusrikkumiste pärast tema režiimi ajal, mis kestis 1976. kuni 1981. aastani. Argentinas tollal käinud nn räpases sõjas jäid teadmata kadunuks kümned tuhanded inimesed.

1978. aasta veebruaris kadunuks jäänud Rolf Stawowioki isa oli sakslane, kes tegi Argentinas arendustööd. Isa sõnul oli ta poeg peronistide rühma Montaneros pooldaja, ent põrandaaluse liikumisega aktiivselt mitte seotud. Saksa saatkonna abist hoolimata ei saadud noormehe kohta huntalt enam midagi teada.

1995. aastal maksis Argentina valitsus perele lõpuks hüvitist, kuid surma asjaolusid ei täpsustatud ka siis.

Nürnbergi prokuratuur alustas endiste huntajuhtide suhtes juurdlust rohkem kui kümne aasta eest, kuid vahepeal sellest loobuti, kuna Argentina keeldus kahtlustatavaid välja andmast. Uurimine käivitati uuesti pärast Stawowioki surnukeha leidmist, sest selgus, et noormeest oli mitu korda tulistatud.

Videla mõisteti juba veerand sajandi eest oma kuritegude pärast eluks ajaks vangi, kuid 1990. aastal andis tollane president Carlos Menem talle armu. 1998. aastal arreteeriti eksdiktaator uuesti lapseröövide ja teiste süüdistuste pärast, mida armuandmisel polnud arvestatud.

Saksa võimud ei usu siiski ka praegu, et Argentina annaks eaka mehe kohtupidamiseks neile välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles