Natsid kasutavad USA «Teeme ära»-kampaaniat värbamiseks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Natsionaalsotsialistliku Liikumise liige.
USA Natsionaalsotsialistliku Liikumise liige. Foto: AFP / Scanpix

Natsirühmitus, kes võttis Colorado osariigis natuke Eesti «Teeme ära»-prügitalguid meenutava programmi «Adopteeri maantee» käigus enda hoolde lõigu 85. maanteest, valmistab ajalehe The USA Today teatel peavalu neist järgmist teelõiku puhastavale Elmwoodi baptistikirikule.

Kiriku pastori Gary Randalli sõnul on murettekitav töötada otse end teinekord ka Ameerika Natsiparteiks kutsuva Natsionaalsotsialistliku Liikumise kõrval. «Meie ridades on erinevaid rasse, nii liikmete kui vaimulike seas,» rääkis Randall. «Me oleme täielikult vastu ükskõik millisele ideoloogiale, mida võib pidada rassistlikuks.»

Natsionaalsotsialistliku Liikumise esindaja Neal Land kinnitas kartusi sellega, et teatas, et ta ei hooli eriti «juudireligioonist» ning tal on probleeme teiste rasside ja usutunnistustega. Kuid lubas siiski, et nende organisatsioon ei algata teepuhastustööde käigus mingisugust vägivalda.

Land tunnistas, et nende valgete ülemvõimu kuulutava liikumise Denveri harus on praeguse seisuga vaid kuus liiget, kuid teepuhastuskampaaniaga liikumine on tekitanud natside vastu uut huvi ja nüüd on neil veel kaks uut katseajal liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles