Soome ametnik keelaks pühapäevaõlle

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring ütleb, et targad inimesed joovad rohkem.
Uuring ütleb, et targad inimesed joovad rohkem. Foto: AFP / Scanpix

Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi kõrge ametniku hinnangul oleks rahva tervise seisukohast mõistlik lõpetada õllemüük pühapäeviti.


Länsi-Savo ajalehele intervjuu andnud tervise ja heaolu edendamise osakonna juht Kari Paaso leidis, et õllemüügi peatamine nädala lõpus oleks targem mõte kui riikliku alkoholiketi Alko poodide avamine pühapäeviti.

Kange alkoholi jaemüügiga tegeleva Alko kaupluste küsimus kerkis esile pärast seda, kui tavapoed said õiguse olla avatud kogu nädala, ka pühapäeviti, vahendas Taloussanomat.

Paaso kardab, et kange alkoholi kaupluste avamisega hakkaksid soomlased pühapäeviti tavapärasele pohmelliõlle kohvrile lisaks ostma ka viinapudeli. Praegu saab nädala lõpus poest kätte vaid keskmise kangusega õlut ja muid lahjasid alkohoolseid jooke.

Samas pole alkoholimüük seotud tavapoodide lahtiolekuajaga, sest praegugi tohib seda iga päev teha vaid üheksast-üheksani, isegi kui kauplused on kauem avatud.

Paaso kinnitas oma nägemust täna hommikul Ilta-Sanomate usutluses, kus ta lisas, et see on ka ministeeriumi seisukoht. «Ma ütlesin, et kui nende kahe asja vahel peaks valima, siis see oleks mõistlikum valik,» lisas ametnik samas.

Tegelikult pole ministeeriumis praeguse seisuga uusi piiranguid õllemüügile kaalutud.

Eelmisel nädalal avaldas aga sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi valitsusnõunik Ismo Tuominen arvamust, et õlle alkoholisisalduse alandamine 4,7 protsendilt 3,7 protsendile päästaks igal aastal suure hulga soomlasi.

Selle aja jooksul, kui õlu on olnud vabamüügis, võime rääkida tuhandete, isegi kümnete tuhandete inimelude kaotusest,» ütles Tuominen siis rahvusringhäälingu YLE usutluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles