Ojuland: Gruusia okupeerimine ei saa kesta igavesti

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia konfliktitsoonid
Gruusia konfliktitsoonid Foto: Lennart Rikk

Euroopa Parlmendi liige Kristiina Ojuland avaldas tänasel kohtumisel Brüsselis Gruusia parlamendi spiikri David Bakradzega veendumust, et Gruusia alade okupeerimine ei saa kesta igavesti.

Kohtumisel Ojulandiga rõhutas Bakradze, et julgeolekuolukord Lõuna-Osseetias ja Abhaasias on endiselt väga pinev seoses Vene vägede ebaseadusliku kohalviibimisega ning et inimröövid ja tulistamised on seal igapäevased nähtused, vahendas Ojulandi pressiesindaja.

Bakradze sõnul vajab Gruusia jätkuvalt rahvusvahelist tuge Vene okupatsiooni lõpetamiseks. «On esmatähtis, et nii Euroopa Liit kui Ameerika Ühendriigid jätkaksid Abhaasia ja Lõuna-Ossetia osas senist mittetunnustamispoliitikat,» rõhutas ta kohtumisel Ojulandiga.

«Euroopa Liidus ei ole lihtsameelset usku, et Gruusia territoriaalse terviklikkuse taastamine oleks päevapealt võimalik. Ilmselgelt seisab ees pikk ja keerukas
protsess. Samas oli ka Eesti pool sajandit okupeeritud, kuid tänu rahvusvahelisele mittetunnustamispoliitikale oli võimalus iseseisvus taastada. See annab kindlust, et ka Gruusia piirkondade okupatsiooni lõpetamine on võimalik,» ütles Ojuland Bakradzele.

Ojuland soovitas täna Euroopa Parlamendi välisasjade komitees Gruusia juhtidele sisse seada tihedad töösidemed uue loodava Euroopa Liidu välisteenistuse ja tema juhi, paruness Catherine Ashtoniga. Euroopa Parlament on korduvalt kinnitanud oma toetust Gruusiale ja tema territoriaalsele terviklikkusele.

Kuigi Gruusia parlamendi spiiker viibib kolm päeva Brüsselis, ei leia uus välisteenistuse juht Bakradze sõnul aega temaga kohtuda. «Usun, et tegemist on lihtsalt töögraafikute mittekattumisega, sest kui asi on lihtsalt tahtmises kinni, siis lähevad Euroopa Liidu sõnad ja teod Gruusia toetamisest lahku,» märkis Ojuland.

Ojuland kohtub täna Venemaa delegatsiooniga, kus tõstatab samuti Gruusia ja Venemaa vahelise probleemi küsimuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles