Põhja-Korea võib plaanida uut raketikatsetust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diagramm, millel on näha Põhja-Korea raketisüsteeme.
Diagramm, millel on näha Põhja-Korea raketisüsteeme. Foto: AP / Scanpix

Korea poolsaarelt saabunud teadete põhjal kahtlustatakse, et kommunistlik Põhja-Korea võib taas valmistuda raketikatsetuseks, sest Pyongyang kehtestas riigi läänerannikul laevadele liikumiskeelu tsooni.


Lõuna-Korea uudistekanal YTN tsiteeris anonüümset sõjaväeametnikku, kes kinnitas, et piirkonda jälgitakse tähelepanelikult, selgitamaks välja, kas keelutsoon loodi talviste sõjaväeõppuste või lühimaaraketi katsetuse jaoks, vahendas Reuters.

Keelutsoon on üsna lähedal vaidlusalusele merepiirile kahe Korea vahel, mille juures novembris toimus lühike sõjalaevade tulevahetus. Kuu varem oli pingeid tekitanud Põhja-Korea lühimaaraketi katsetus idarannikul.

Lõuna-Korea ametnikud lubasid meedia tänaseid teateid kontrollida. Koread on tehniliselt endiselt sõjajalal, sest rahulepingut pole suudetud rohkem kui poole sajandi jooksul pärast relvarahu kehtimahakkamist sõlmida.

Pyongyang on viimastel nädalatel siiski andnud märku valmisolekust maandada pingeid, lubades võib-olla lõpetada boikoti rahvusvahelistele tuumakõnelustele. Samas võib selle taga olla vaid kommunistliku režiimi soov saada suurriikidelt järeleandmisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles