Ukraina ülemraada vallandas siseminister Lutsenko

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Lutsenko
Juri Lutsenko Foto: Reuters / Scanpix

Ukraina ülemraada vabastas ametist riigi siseministri Juri Lutsenko, peaminister Julia Tõmošenko nimetas ta siseministri kohusetäitjaks.


Ministri vallandamise algatas Regioonide Partei, vahendas Interfax. Erakorralisel istungil hääletas selle poolt 231 rahvasaadikut.

Ukraina ülemraadas on 450 saadikut, ministri vabastamiseks oleks läinud vaja 226 poolthäält. Lutsenko vabastamist pooldanud saadikutest 171 olid Janukovitši erakonna Regioonide Partei liikmed.  

Portaali Ukrainski novosti andmetel otsustas valitsus nimetada Lutsenko siseministri esimeseks asetäitjaks, ministri kohusetäitjaks.

Peaministri Julia Tõmošenko põhjendas sellist otsust vajadusega kaitsta presidendivalimiste teist vooru võimalike võltsingute eest.

Valitsusjuhti hinnangul tahtsid Regioonide Partei liikmed Lutsenkost lahti saada, kuna ta takistas riiklike objektide ülevõtmist, millega viimasel ajal tegelesid Viktor Janukovitši pooldajad.

Regioonide Partei esindajad teatasid, et kui Lutsenko nimetatakse siseministri kohusetäitjaks, siis kaebavad nad kohtusse, et hoida ära «totter nimetamine, mis näitab Tõmošenko agoonia taset», vahendas UNIAN.

Siseminister Lutsenko ametist vabastamise poolt olid mitte ainult opositsioonilised kommunistid ja Regioonide Partei liikmed, vaid ka fraktsiooni Litvini Blokk esindajad, kes formaalselt on koalitsioonis koos Julia Tõmošenko Bloki ja Meie Ukrainaga.

Opositsioon nõudis siseministri lahkumist pärast seda, kui Lutsenko kaastöölised püüdsid oma kontrolli ala võrra polügraafiakombinaat Ukrainat, kus trükitakse presidendivalimiste hääletussedeleid.

Regioonide Partei liikmed üritasid Lutsenkost kui ministrist lahti saada juba eelmisel aastal, kuid Tõmošenkol õnnestus see nurjata.

Presidendivalimiste teine voor, kus kohtuvad Tõmošenko ja Janukovitš, leiab aset 7. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles