Saudi Araabia kooliõpikud külvavad vaenu

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia kooliõpilased.
Saudi Araabia kooliõpilased. Foto: Reuters / Scanpix

Hoolimata lubadustest eemaldada kooliprogrammist teisi konfessioone halvustavad märkused, leiab Saudi Araabia kooliõpikutest siiani õpetusi, kuidas juudid on ahvid ja kristlased sead.

Lisaks väidavad õpikud, et juutidel on vandenõu maailma vallutamiseks, vahendas Washingtoni konservatiivne mõttekoda Hudsoni Instituut, vahendas nationalpost.com.

Õpikud, mida iga-aastaselt kasutab 5 miljonit saudi koolilast ning mis levivad ka väljaspool riiki Saudi Araabia toetatud asutustes, ründavad ka homoseksuaale ning moslemeid, kes ei ela islami äärmuslike tavade järgi.

Õpikud nimetavad Rotary ja Lions-klubisid vabamüürlikeks juutide salaorganisatsioonideks, mille kaudu viimased üle kogu maailma oma juuri on ajanud ning oma eesmärke saavutavad.

Äärmuskonservatiivses sunniitlikus kuningriigis on levinud islami radikaalne vorm vahhabism, mis õigustab Püha sõda ehk džihaadi.

Saudi Araabia õpikute kohta käiva raporti autor leidis, et just selliste õpikute ja kasvatuse tõttu on enamik enesetaputerrorismile üles kutsuvaid internetilehekülgi suunatud eelkõige just saudi noorsoole.

Ta märkis, et kuigi USA survel lubas Saudi Araabia teisi konfessioone solvavad ja halvustavad kohad kooliõpikutest kõrvaldada, ei ole seda siiani tehtud. Kokkuleppe järgi on selleks aega küll 2008. aasta septembrini.

Raporti kirjutanud Nina Shea on aga skeptiline, kuna usub, et koos uue presidendi tulekuga Valgesse Majja jaanuaris 2009 unustatakse kõik vanad kokkulepped.

Ta kritiseeris USAd, kuna viimane on saudide suhtes niivõrd leebe vaid seepärast, et sõltub suuresti riigi naftatööstusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles