Merkeli nõunik kahtleb Ukraina kiires ühinemises MAPiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipu põletamine Simferopolis..
NATO lipu põletamine Simferopolis.. Foto: Reuters / Scanpix.

Saksamaa kantsleri julgeolekunõunik Christoph Heusgen prognoosib, et NATO järgmisel tippkohtumisel antakse Ukraina liitumisvalmidusele esialgne hinnang, kuid liikmesuse tegevuskava (MAP) ei esitata.

«Arvan, et asi piirdub üksnes hinnangu andmisega,» ütles Heusgen Deutsche Welle Ukraina toimetusele, vahendas Interfax.



Ukrainale detsembris liikmesuse tegevuskava esitamist peab nõunik ebatõenäoliseks.



Samas kinnitas Heusgen, et Saksamaa liidukantsler Angela Merkel toetab Ukraina alliansi liikmeks võtmist. See olevat põhimõtteline seisukoht ning just Merkel aitas kaasa sellele, et NATO tippkohtumisel Bukarestis anti Ukrainale kindel liikmeksvõtu lubadus.



«Mis puutub Ukraina kiiret liitumist liikmesuse tegevuskavaga, mille vastu kantsler Bukarestis sõna võttis, siis on jäänud astuda teatud samme,» ütles Heusgen.



Nendeks sammudeks on kantsleri nõuniku sõnul Ukraina relvajõudude reformimine ja üldiste reformide jätkamine. Samuti peab tema sõnul suurenema Ukraina elanike toetust NATOga liikumisele, et ei toimuks ühiskonna polariseerumist.



Mis puudutab Venemaa vastuseisu Ukraina NATOsse minekule, siis ei ole Heusgeni sõnul Moskvas selles küsimuses mingit vetoõigust. Merkel olevat seda ka Venemaa juhtkonnale rõhutanud.



Kommenteerides Vene poliitikute territoriaalseid pretensioone ja riigiduuma soovitust sõprusleping Ukrainaga katkestada, ütles Heusgen: «See on muidugi lubamatu, kui kolmandalt poolelt kõlavad väljapressimisvihjed või ähvardused, kuid need on üksikud hääled. Venemaa valitsuse ega presidendi poolt ei ole niisuguseid avaldusi kõlanud. Euroopa Liidu, NATO ja Saksamaa huvides on, et Ukraina säilitaks oma naabri Venemaaga sõbralikud suhted.»



Saksamaa liidukantsler Angela Merkel saabub esmaspäeval Ukrainasse töövisiidile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles