Kauhajoe tulistajat küsitlenud politseinik mõisteti õigeks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauhajoe koolitulistaja Matti Juhani Saari lasketiirus.
Kauhajoe koolitulistaja Matti Juhani Saari lasketiirus. Foto: AP / Scanpix

Soome kohus lükkas tagasi kõik süüdistused Kauhajoe kriminaalpolitseiniku vastu, kes oli küsitlenud linnakest ja tervet riiki vapustanud koolitulistajat vaid päev enne veretööd ning jätnud noormehele alles relva ja relvaloa.


Kohtus mõisteti komissar õigeks nii prokuröri nõutud ametikohustuste mittetäitmise punktis kui ka ohvrite omaste taotletud kümne surma põhjustamises, vahendas

Helsingin Sanomat

.

Lisaks peab riik maksma politseinikule kinni üle 40 000 euro kohtukulusid, samal ajal peavad ohvrite omaksed omakorda riigile kohtukuludeks maksma 32 000 eurot.

Eilne kohtuotsus ei olnud siiski üksmeelne, sest ühe kohtuniku arvates oleks kriminaalkomissarile tulnud ametikohustuste ettekavatsematu rikkumise eest anda hoiatus.

Selle kohtuniku hinnangul oleks politseinik pidanud võtma koolitulistajalt relva ära hiljemalt pärast viimast vestlust päev enne massimõrva, kuid temagi ei pidanud õigeks ohvrite omaste nõuet, kuna süü seotust ei leitud.

Esimese astme kohtu enamus aga ei pidanud komissari menetlust noormehega hoolimatuseks, sest ehkki korravalvuri otsus oli vale, ei rikutud sellega ametikohustusi.

22-aastane Matti Saari lasi üle-eelmisel sügisel maha üheksa Kauhajoe kutsekooli õpilast, ühe õpetaja ja lõpuks iseenda. Ohvrite omaksed lubasid kohtuotsuse edasi kaevata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles