USA-Taiwani relvatehing vihastas Hiina võime

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina RV kaitseministeerium teatas, et katkestab sõjaväealase suhtluse USA võimudega vastuseks viimase plaanile müüa Taiwanile miljardite dollarite väärtuses uut relvastust.


Tehingu «tõsiste negatiivsete tagajärgede» eest hoiatas kommunistliku riigi asevälisminister He Yafei juba varem, vahendas BBC News.

USA suursaadik Jon Huntsman kutsuti eelnevalt ministeeriumi, et anda talle üle ametlik hoiatus ja nõuda relvatehingu peatamist.

Kahe suurriigi suhted on niigi pingelised kaubandustülide ja internetitsensuuri pärast.

USA kaitseministeerium kiitis heaks 6,4 miljardi dollari suuruse relvamüügi Taiwanile osana paketist, mida oli lubanud juba president George W. Bushi valitsus.

See oleks ka uue presidendi Barack Obama kõige otsustavam samm Hiina suunal pärast ametisse astumist rohkem kui aasta eest, edastas AFP.

Hiina võib vaatlejate arvates vastata aga omalt poolt Iraani vastu plaanitavate sanktsioonide tõkestamisega või siis rakendada sanktsioone konkreetsete USA ekspordifirmade vastu.

Taipeile müüdaks muu hulgas kaks miinijahtijat, rakette, helikoptereid ja sidevahendeid F-16 hävituslennukitele, kuid mitte uusi hävitajaid, mida saare võimud samuti soovisid.

USA Kongressil on kuu aega, et tehingule oma hinnang anda. Kui vastuväiteid pole, läheb see täitmisele, märkis Associated Press.

Hiina kommunistlik režiim peab Taiwani saart oma valduseks, kuid seal on pärast 1949. aasta kodusõda püsinud võimul mandrilt taanduma sunnitud kunagised rahvuslased.

Peking hoiab jätkuvalt saarele suunatuna tuhandeid ballistilisi rakette ning ähvardab sõjalise sekkumisega Taiwani formaalse iseseisvumise korral.

Hiina ainsa valitsusena kolme aastakümne eest Pekingit tunnistanud Washington peab oma kohuseks varustada Taiwanit kaitserelvastusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles