Vene piirivalve tulistas Jaapani kalalaevu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuriilide rannik.
Kuriilide rannik. Foto: Reuters / Scanpix

Vene piirivalvurid avasid reedel tule kahe Jaapani kalalaeva pihta, mis olid väidetavalt sisenenud riigi vetesse vaidlusaluste lõunapoolsete Kuriili saarte juures.


Piirivalvurid tulistasid helikopterilt esmalt hoiatuslaske ja seejärel ka otse laevade pihta, kui need ei peatunud, teatati ametlikult Sahhalini regiooni piirivalvest. Keegi vigastada polevat saanud, vahendas AFP.

«Kuna edutult oli proovitud kõiki meetodeid laevu peatada, siis me tulistasime,» märgiti avalduses. Seepeale olevat Jaapani laevad ringi keeranud ja Rausu sadamasse sõitnud.

Vene televisioon näitas ka piirivalvekopteri pardalt filmitud videomaterjali kahest alusest. Intsident toimus väidetavalt Kunashiri saare juures, mis on ahelikus lõunapoolseim.

Jaapani meedia teatel naasid kalamehed tervelt ja hiljem leiti nende alustesst kümneid kuuliauke. Samuti märgitakse, et venelased olevat enne tulistamist lasknud välja valgusraketi.

2006. aastal toimunud sarnases intsidendis hukkus üks jaapani kalamees krabipüügilaeval juhuslikust kuulist.

Teise maailmasõja lõpust endise Nõukogude Liidu ja nüüdse Venemaa kontrolli all olevaid nelja lõunapoolsemat Kuriili saart peab Jaapan endale kuuluvaks. Selle tüli tõttu pole riikide vahel endiselt sõlmitud rahulepingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles