Haiti piiril peatati lapsi kogunud USA baptistid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA babtistidega üle piiri reisima pidanud lapsed istumas Haiti politsei sõidukis.
USA babtistidega üle piiri reisima pidanud lapsed istumas Haiti politsei sõidukis. Foto: Reuters / Scanpix

Haiti politsei arreteeris reedel kümme USA baptisti, kes üritasid võimude loata maalt välja viia kümneid lapsi.


Idaho osariigist pärit usklikud soovisid enda sõnul vaid head ning võtsid lapsed üle kohalikult pastorilt tasuta. Nende sooviks olevat olnud rajada orbudekodu sama saare teisel poolel asuva Dominikaani Vabariigi territooriumile, vahendasid AP ja AFP.

Haiti sotsiaalminister Yves Christallin arvas aga teisiti. «See on inimrööv, mitte lapsendamine,» teatas ta meediale. USA kodanikel polnud tema sõnul ei dokumente laste riigist välja viimiseks ega ka kirjalikku luba nende vanematelt.

Christalli sõnul vahistati viis USA passiga naist ja meest, samuti kaks haitilast, kui nad üritasid bussitäie lastega piiri ületada. Samuti olevat asjaga seotud kaks pastorit, üks Atlantas ja üks Haiti pinnal. Bussis ameeriklastega olnud 33 last olid meedia andmetel 2 kuu kuni 12 aasta vanused.

Kahtlusaluseid hoitakse praegu pealinna Port-au-Prince'i politsei peakorteris. Lapsed aga viidi varjupaika linnast põhja pool.

Haiti Orbude Päästemissiooni nime all tegutsenud baptistid seadsid endale oma sõnutsi eesmärgiks päästa majajäetud ja traumeeritud lapsi. Associated Pressi andmetel oli neil plaanis kokku saada sada last, kes taheti viia Cabarete rannakuurordis asuvasse hotelli.

Dominikaani Vabariigilt olevat neil selleks ka luba, aga mitte Haiti võimudelt, kelle paberimajandus on looduskatastroofi järel raskendatud. USA saatkond kohe juhtunut ei kommenteerinud.

Haiti valitsus on laastava maavärina järel tekkinud kaoses peatanud adopteerimised, sest kardetakse, et riigis võib lokkama hakata vanemateta lastega kaubitsemine. Loa laste riigist välja viimiseks peab igal üksikul juhul saama peaministrilt endalt.

UNICEF ja teised valitsusvälised organisatsioonid üritavad praegu registreerida saarel üksi jäänud lapsi ning neid ajutistesse varjupaikadesse toimetada. Haiti orbudekodudes on ka palju lapsi, kelle tegelikud vanemad on elus, kuid ei suuda neid lihtsalt üleval pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles