New York tõrjub 9/11 protsessi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manhattan..
Manhattan.. Foto: AP Photo / Scanpix.

Valge Maja loodab jätkuvalt korraldada suurt tähelepanu tõmbav kohtuprotsess 9/11 terrorirünnakute väidetavate korraldajate üle New Yorgi südames, ehkki see mõte suurlinna juhte enam sugugi ei vaimusta.


«Me räägime New Yorgi võimudega,» kinnitas president Barack Obama pressisekretär Robert Gibbs uudistekanalile CNN antud selgitustes, vahendas AFP. «Me mõistame nende logistilisi muresid ja julgeolekumuresid, mis asjaga kaasnevad. Me oleme nendega seda arutanud.»

Obama administratsioon lootis protsessi end maailma muutnud terrorirünnakute peaplaanijaks nimetanud Khalid Sheikh Muhammedi ja veel nelja kaaskohtualuse üle korraldada föderaalkohtus Manhattani saare lõunapoolses otsas, mitte kaugel Maailma Kaubanduskeskuse paigast, kus tuhanded inimesed hukkusid.

New Yorgi linnapea Michael Bloomberg esiti tervitas seda mõtet, ent muutis eelmisel nädalal järsult meelt. Bloomberg näeks nüüd enda sõnul kõrge profiiliga kohtupidamist mõnest teises paigas, kuna selle toimumine suurlinnas oleks liiga ohtlik ja kallis. Sel nädalal saadetud kirjas mainis ta täiendavaid kulusid suurusjärgus 210 miljonit dollarit aastas nii kaua kui kohus kestaks.

Linnapea pole oma arvamuses üksi, sest protsess tähendaks New Yorgile pikemaks ajaks väga rangeid turvameetmeid, kui praegu Guantanamo vangilaagris kinni peetavad mehed kohtupidamiseks kohale tuuakse. Paljude vabariiklaste meelest tuleks need protsessid jätta Kuubal asuva sõjaväetribunali hooleks.

Associated Pressi andmetel valmistab justiitsministeerium siiski juba ette nimekirja võimalikest alternatiivsetest kohtupidamispaikadest. New Yorgist loobumine oleks aga suureks lüüasaamiseks Obama meeskonnale, kes oma ideed viimastel nädalatel aktiivselt kaitses. Ka ei pruugi paljud teised linnad samadel põhjustel protsessi enda kanda võtta soovida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles