Venemaa loovutas Hiinale vaidlusalused saared

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov surumas kätt oma Hiina kolleegi Yang Jiechi'ga pärast allakirjutamist dokumentidele, mis panevad punkti kahe riigi pikale piiritülile.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov surumas kätt oma Hiina kolleegi Yang Jiechi'ga pärast allakirjutamist dokumentidele, mis panevad punkti kahe riigi pikale piiritülile. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa sõlmis täna kommunistliku Hiinaga kokkuleppe, mis paneb punkti aastakümneid kestnud piiritülile ning on jätkuks kahe riigi üha soojenevatele suhetele.

Pekingis mõlema maa välisministrite allkirjad saanud protokoll on lisaks varem sõlmitud piirikokkuleppele, vahendas AFP. Selle täpsemaid detaile pole ametlikult avaldatud.

Hiina ametlik häälekandja China Daily kirjutas siiski, et lepinguga tagastab Moskva rahvavabariigile piiri idaosas asuvad vaidlusalused jõesaared – Yinglongi saare Amuuril ja pool Heixazi saarest Ussuuri jõel – kokku 174 ruutkilomeetri suuruse ala, mille pärast puhkenud tüli jõudis kõrgpunkti juba peaaegu poole sajandi eest.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov kinnitas pärast tseremooniat, et nüüd on kahe riigi 4300 kilomeetri pikkune piir demarkeeritud kogu ulatuses. See saab tema sõnul olema õiguslikuks eelduseks piiriülesele stabiilsusele, avatusele, vastastikkusele kasule ja koostööle.

Hiina soovib naaberriigilt osta suurel hulgal naftat ja maagaasi ning on märkimisväärne klient ka Vene sõjatööstusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles