USA lubas kaitsta Taiwani

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani sõdurid sõjaväeõppustel.
Taiwani sõdurid sõjaväeõppustel. Foto: Reuters / Scanpix

Ühendriikide julgeolekuallikas lubas USA nimel täita Taiwani ees võetud kohustused ning saareriiki vajadusel ka kaitsta.


Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnaga tegelev USA kaitseministeeriumi ametnik Wallace Gregson kinnitas Tokyos peetud kõnes, et USA jätkab Taiwani iseseisva kaitsevõime arendamist, vahendas AFP.

«Ameerika Ühendriigid on kohustatud tagama Taiwani enesekaitse võimekust ja Ühendriigid kavatsevad täielikult täita kõik võetud kohustused ning jätkata seda ka edaspidi,» ütles Gregson.

Hiina Rahvavabariik reageeris teravalt reedel heakskiidu saanud 6,4 miljardi dollari suurusele USA-Taiwani relvamüügitehingule, sest nende hinnangul rikuvad USA relvatarned tunnustamata Taiwanile rahvusvahelist õigust, ohustavad Hiina julgeolekut ning mõjuvad halvasti kahe riigi vahelistele suhetele.

Gregsoni sõnul on Ühendriikidel Pekingiga väga keerulised suhted ning küsimusi, milles pooled on eriarvamusel. «Meie eesmärk on säilitada Hiinaga südamlikud ja soojad suhted ning koostöö.»

Kuigi USA katkestas Taibeiga ametlikult diplomaatilised suhted 1979. aastal, on Washington võtnud vastu «Taiwani suhete akti», mis kohustab Ühendriike Taiwanit ohu korral kaitsma.

Hiina peab 1949. aastal lõppenud kodusõja järel mandri-Hiinast eraldunud Taiwanit aga oma territooriumiks ja ei tunnista samanimelisel saarel de facto edasi eksisteerivat Hiina Vabariiki.

Hiina poliitikute väitel on tegemist separatistliku provintsiga ja minevikus on korduvalt ähvardatud see jõuga tagasi vallutada, kui Taiwan peaks liikuma formaalse iseseisvuse suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles