Venemaa kaalub pommitajate saatmist Kuubale

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene strateegiline pommitaja TU-160.
Vene strateegiline pommitaja TU-160. Foto: SCANPIX

Venemaa võib vastusena USA kavale rajada Euroopasse raketikaitsekilp hakata sooritama regulaarseid patrullreide USA ranniku kohal.


«Selline arutelu on aset leidnud,» ütles anonüümseks jääda soovinud Vene lennujõudude ametnik, kuid pole selge, kas kava näeb ette Vene lennukite saatmise Kuuba lennuväebaasidesse või kasutatakse saart lihtsalt vahepeatusena, vahendab AFP.

Kaitseministeeriumi ametniku Leonid Ivašovi sõnul saab Atlandi ookeanis asuvat Kuubat kasutada kõige paremini vahepeatusena lennukite tankimiseks.

Venemaa lennujõudude komandör Pjotr Deinekin ütles täna RIA Novostile, et pommitajate viimine Kuubale oleks «efektiivne vastus» NATO baaside rajamisele Venemaa piiride lähistele.

Deinekini sõnul on Vene strateegilised pommitajad Tu-160 ja Tu-95MS tehniliselt võimelised Venemaa lennuväebaasidest startides jõudma Ühendriikide rannikuni, et piirkonda umbes pooleteise tunni jooksul patrullida. Venemaale naasmiseks vajaksid nad tankimiseks aga vahepeatust.

Venemaa president Dmitri Medvedev on korduvalt USAd hoiatanud, et kava rajada Ida-Euroopasse raketikaitsekilp halvendab piirkonna olukorda ja Venemaa ei saa sellega leppida.

2002. aastal sulges Venemaa oma viimase sõjaväelise ehitise Kuubal, milleks oli Lourdesi radaribaas.

1962. aastal toimunud Kuuba raketikriisi ajal oli reaalne tuumasõjaoht, kuna NSV Liit paigutas Kuubale keskmaaraketid ja pommituslennukid, mis tekitas suurt pahameelt USAs. Mõlema riigi sõjaväed olid kõrgendatud lahinguvalmiduses, kuid ühiste jõupingutuste abil suudeti halvimat vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles