Poola välisminister: Kokkulepe USAga on lähedal

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola välisminister Radoslaw Sikorski.
Poola välisminister Radoslaw Sikorski. Foto: AFP / Scanpix

Pikalt kestnud Washingtoni ja Varssavi kõnelused raketitõrjekilbi üle on jõudmas lõpplahenduseni, sest Poola välisministri Radoslaw Sikorski sõnul ollakse kokkuleppele lähedal.


Sikorski ütles täna pärast kõnelusi USA esindaja Daniel Friediga, et kohtumine oli edukas ja kokkulepe USA raketikaitsekilbi osade paigutamiseks Poola territooriumile on lähedal, vahendab AFP.


USA soovib Poola territooriumile paigutada 10 püüdurraketti, et kaitsta end Iraani ja Põhja-Korea potentsiaalsete raketirünnakute vastu, kuid Poola soovib USA-lt lisagarantiisid.

Poolakad nõuavad sadu miljoneid dollareid maksvat õhutõrjesüsteemi ja abi oma militaartehnika kaasajastamiseks.

Venemaa on Poola ja Tšehhi baaside vastu, sest Moskva hinnangul on need ohtlikud Venemaa julgeolekule, kuid USA on need väited tagasi lükanud.

Juuli alguses andsid USA välisminister Condoleezza Rice ja tema Tšehhi ametikaaslane Karel Schwarzenberg Prahas allkirjad lepingule, mille kohaselt paigutatakse raketitõrjesüsteemi radar Tšehhisse. Leping jõustub lõplikult, kui selle on ratifitseerinud ka Tšehhi parlament.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles