Mugabe nõustus pidama opositsiooniga kõnelusi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zimbabwe pikaaegne president Robert Mugabe.
Zimbabwe pikaaegne president Robert Mugabe. Foto: Reuters / Scanpix

Zimbabwe hiljutiste valimiste järel end uuesti presidendiks kuulutanud Robert Mugabe surus täna kätt opositsioonijuhi Morgan Tsvangiraiga, kui mõlemad kirjutasid alla raamleppele, mille alusel alustatakse läbirääkimisi pikalt väldanud poliitilise kriisi lahendamiseks vaesunud riigis.

Mugabe kohtus oma ägeda rivaaliga esimest korda kümne aasta jooksul, vahendas BBC News. Zimbabwet kolme aastakümne vältel valitsenud liider on viimastel kuudel pidanud konkurendiga ägedat sõnasõda hiljutiste presidendivalimiste legitiimsuse üle, sest mõlemad pooled kinnitavad vankumatult oma võitu.

Kahe poole avalikku kokkulepet läbirääkimiste alustamiseks oli kohapeal tunnistamas ka Lõuna-Aafrika Vabariigi president Thabo Mbeki, kes on seisnud vastu lääneriikide jõulisele survele, kehtestada Zimbabwe praeguse režiimi juhtkonnale ranged majandussanktsioonid.

Zimbabwe majanduses valitsevast katastroofilisest olukorrast annab samal ajal märku tänane teade, et riigis on ülikiire inflatsioonitempo tõttu hakatud trükkima uusi paberrahasid, mille nominaalväärtus on 100 miljardit kohalikku dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles