WSJ: USA ja Venemaa jõudsid tuumakõnelustel läbimurdeni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev ja Barack Obama.
Dmitri Medvedev ja Barack Obama. Foto: New York Times / SCANPIX

Ühendriigid ja Venemaa on esimest korda pärast 1991. aastat jõudnud «põhimõttelise kokkuleppeni», et kärpida oma tuumarelvade arvu, teatas täna

Wall Street Journal

.


USA välisministeeriumi ametnikud ei ole teadet veel kinnitanud. Tegemist oleks läbimurdega mitu kuud väldanud strateegilise relvastuse piiramise ehk START-leppe kõnelustel, vahendas AFP.

Ajaleht kirjutas, et Moskva ja Washington nõustuvad tuumapeade arvu vähendama 1500 kuni 1675ni. Ühendriikidel on ametliku teate kohaselt praegu umbes 2200 tuumalõhkepead, Venemaal arvatakse olevat tuumalõhkepäid umbes 3000.

Tegemist oleks läbimurdega mitu kuud väldanud strateegilise relvastuse piiramise ehk START-leppe kõnelustel. Ühtlasi teatas ajaleht, et lisaks tuumapeade arvu vähendamisele, kärbitakse tuumapeade kandjate arvu vahemikku 700 kuni 800.

Läbimurdeni jõuti kahe nädala eest, kui USA riikliku julgeoleku nõunik James Jones ja kõrgeim sõjaväelane admiral Michael Mullen Moskvasse sõitsid, et läbirääkimistel tekkinud komistuskivid ületada. Eelmisel nädalal kiitsid leppe sisu telefoni teel heaks ka presidendid Barack Obama ja Dmitri Medvedev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles