Suursaadik Kala rääkis Slovakkia presidendiga euroga liitumise kogemusest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro paberrahade ja üheeurose mündi pildid Slovakkia Rahvuspanga peahoonel.
Euro paberrahade ja üheeurose mündi pildid Slovakkia Rahvuspanga peahoonel. Foto: AFP / Scanpix

Täna andis Eesti Vabariigi suursaadik Eve-Külli Kala Slovakkia Vabariigi presidendile Ivan Gašparovičile üle oma volikirja, kohtumisel räägiti pikemalt ka Slovakkia eurotsooniga liitumise kogemusest, millele keskendub peaminister Andrus Ansipi nädala pärast aset leidev ametlik visiit Bratislavasse.

Volikirja üleandmisele järgnenud kohtumisel tunnustasid mõlemad pooled Eesti ja Slovakkia head kahepoolset ajaloolist läbikäimist, samuti viimase aja koostööd
vastastikuste kandidatuuride toetamisel rahvusvahelistes organisatsioonides, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

«Meie ühised vaated Euroopa tulevikule ning huvi Lissaboni lepingu kohaselt loodava Euroopa välisteenistuse efektiivse ülesehitamise vastu suurendavad kahe väikese riigi koostöö tähtsust veelgi. Nii oleks Slovakkia toetuse saamine Eesti kandidatuurile kandideerimisel ELi justiits- ja siseküsimuste IT-süsteemide agentuuri asukohamaaks väga oluline,» rõhutas Eve-Külli Kala.

Eesti ja Slovakkia kultuurisuhetest rääkides märkis suursaadik Kala, et on Eesti kirjanikke, kes meenutavad siiani 1968. aasta Praha kevade mahasurumisele järgnenud aega, mil just Bratislavas kolleegidega kohtudes saadi vaimujõudu vabameelsemast õhkkonnast ning heast teineteisemõistmisest. Sellepärast on oluline jätkata kultuuriinimeste vaheliste suhete tihendamist.

«Mul on hea meel, et Eesti ühele kaasaja tuntuimale heliloojale, Arvo Pärdile pühendatud aastal, plaanime koostöös Slovakkia muusikutega kolme helilooja loomingule keskenduvat kontserti Bratislavas, Trnavas ja Nitras,» ütles suursaadik.

President Gašparovič näeb eestlasi ja slovakke enam läbi käimas kõikides eluvaldkondades, see aitaks meie teineteise tundmist ja mõistmist tugevdada.

Vestluse lõpus soovis suursaadik Eve-Külli Kala Slovakkiale edu suvistel jalgpalli maailmameistrivõistlustel Lõuna-Aafrika Vabariigis. President Gašparovič palus
edastada oma parimad soovid Eesti rahvale ja president Toomas Hendrik Ilvesele, keda Gašparovič lähiajal külla ootab.

Slovakkia presidendi kodulehel saab vaadata videot volikirja üleandmisest.

Eve-Külli Kala on sündinud 10. novembril 1959. aastal Tartus. Suursaadik on lõpetanud Tallinna Pedagoogilise Instituudi inglise ja saksa filoloogia eriala ning
Eesti Diplomaatide Kooli. Ta on õppinud ka Oxfordi Ülikoolis ja Genfi Rahvusvaheliste Uuringute Instituudis.

Alates 1992. aastast töötab Kala Eesti välisteenistuses. Aastatel 1992-1996 töötas ta välisministeeriumi poliitikaosakonnas, aastatel 1996-1999 Eesti esinduses Euroopa Nõukogu juures Strasbourgis ja aastatel 1999-2001 oli Kala välisministeeriumi Kesk- ja Põhja-Euroopa büroo direktor.

Aastatel 2002-2006 oli Eve-Külli Kala Eesti suursaadik Tšehhi Vabariigis ning enne praegusele ametikohale asumist oli Kala välisministeeriumi personaliosakonna peadirektor.

Suursaadik Eve-Külli Kala räägib inglise, saksa, soome, prantsuse ja vene keelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles