Mihkelson: Serbia astus tubli sammu ELile lähemale

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson.
Marko Mihkelson. Foto: Peeter Langovits.

Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees riigikogus Marko Mihkelson leiab, et sõjakuritegudes süüdistatava Radovan Karadžići tabamine on vaieldamatult Serbia tulevikule murrangulise tähendusega.

 

Belgrad tegi sellega tema sõnul tubli sammu lähemale Euroopa Liidule ning kui Karadžićile järgneks peagi ka teise kaua tagaotsitud väidetava sõjaroimari Ratko Mladići tabamine, siis tähendaks see suurimate takistuste eemaldamist Serbia reaalselt lõimumiselt Euroopa Liiduga.

«Kindlasti on veel vara arvata, millega see pöördemoment lõpeb, sest Serbia enda sisepoliitiline seis on küllaltki haavatav ja habras,» tõdes poliitik oma blogis. «Küll aga näitas pikki aastaid tagaotsitavaks peetud Karadžići tabamine just Serbia uue, Euroopa meelse valitsuse tegevuse hakul, et Belgrad ei soovi ennast suruda tulutusse isolatsiooni.»

IRLi saadiku arvates ei maksaks samas unustada, et ka selle uue valitsuse üheks peamiseks sooviks lisaks lõimumisele Euroopa Liiduga on Kosovo iseseisvuse tühistamine. «See võib olla küll populistlik valimiseelne lubadus, kuid samas ei saa kindlasti selle mõju Belgradi tulevastele sammudele mingil juhul eirata,» märkis ta.

Mihkelsoni hinnangul tegi Serbia siiski eile nii või teisiti murrangulise sammu, mis on leidnud ka kiiret positiivset vastukaja rahvusvaheliselt kogukonnalt.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles