USA misjonäre süüdistatakse lapseröövis

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haiti võimud esitasid neljapäeval süüdistuse kümnele USA baptistile, kes üritasid väidetavalt salaja smugeldada riigist välja 33 last.


Misjonäre süüdistatakse lapseröövis ja kuritegelikus vandenõus, vahendas BBC News.

Haiti ametnike sõnul saadetakse kriminaalasjad nüüd uurivale kohtunikule, kes otsustab edasise menetluse üle. Süüdimõistmise korral ootab ameeriklasi ilmselt pikk vanglakaristus.

Eelmisel reedel piiril bussiga peatatud baptistid väitsid, et nad tahtsid viia lapsed Dominikaani Vabariigis asuvasse orbudekodusse. Ent hiljem selgus, et nii mõnelgi nendega kaasas olnud lapsel on ka pärisvanemad elus.

Pärast eilset kuulamist kohtus viidi kõik kümme misjonäri - viis meest ja viis naist - tagasi Port-au-Prince'i vanglasse, kus neid juba nädal aega on hoitud. Seal kohtus nendega ka USA suursaadik.

Kohtuistung oleks pidanud toimuma juba varem, kuid seda lükati edasi tõlkide puuduse tõttu. Kõlanud on ka üleskutsed pidada protsess ameeriklaste üle USA pinnal, sest maavärinast laastatud Haiti õigussüsteemi infrastruktuur on varemetes, kuid saareriigi juhid on selle vastu.

Haiti peaminister Jean-Max Bellerive nimetas misjonäre otsesõnu inimröövliteks. 33 nendega olnud lapsest tervelt 21 pärinesid ühest ja samast külast.

Meedia andmetel olid vanemad oma lapsed vabatahtlikult üle andnud kohalikule orbudekodu töötajale, kes enda sõnul töötas ameeriklaste nimel. Ta olevat lubanud, et lastele antakse Dominikaani Vabariigis haridust.

Mõned vanemad tunnistasid, et neil pole vahendeid oma võsukeste ülalpidamiseks. Lapsed on praegu austerlaste rajatud SOS lastekülas. USA misjonärid kinnitavad, et nad kohtusid vahemeheks olnud Haiti pastoriga juhuslikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles