Naised hoiavad riigiohje 15 riigis

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: Reuters / Scanpix

Uudisteagentuuri AFP teatel juhivad naised valitsuskabinetti viies ja riigitüüri kümnes riigis.


Enamik naisi kõrgetel poliitilistel ametikohtadel on pärit Euroopa riikidest. 2005. aasta novembris valiti Saksamaa liidukantsleriks Angela Merkel, 2009. aasta veebruaris sai majanduskriisi tõttu tagasi astunud Islandi valitsuse uueks peaministriks sotsiaaldemokraat Johanna Sigurdardottir.

Horvaatia valitsust juhib 2009. aasta veebruarist Jadranka Kosor, kellest sai esimene naine selles ametis. Üks tuntuimaid Euroopa riikide valitsusjuhte on aga Ukraina peaminister Julia Tõmošenko, kes viimastel andmetel pidi pühapäevastel presidendivalimistel alla vanduma opositsioonijuhile Viktor Janukovitšile.

Ka Bangladeshil on naispeaminister - 2009. aasta jaanuarist juhib seda riiki Skeikh Hasina Wajed, kes täitis peaministri tööülesandeid ka 1996-2001.

Ka naispresidente on kõige rohkem Euroopa riikides. Mullu mais sai Leedu presidendiks Dalia Grybauskaite. Soomet on alates 2000. aastast juhtinud Tarja Halonen ja Iirimaad 1997. aastast Mary McAleese, kes võttis riigijuhtimise üle Mary Robinsonilt. Šveitsi liidupresidendi kohustusi täidab sel aastal aga Doris Leuthard.

Ka Ladina-Ameerika on naispresidentide poolest esirinnas. Costa Rica esimeseks naispresidendiks valiti Laura Chinchilla, Argentinat juhib 2007. aasta oktoobrist Cristina Kirchner, Tšiili presidendiks on aga Michelle Bachelet, kelle volitused lõpevad selle aasta 11. märtsil.

Naispresident on ka Libeerias, mille riigipea Ellen Johnson Sirleaf on esimene Aafrika naispresident. Filipiinide presidendiks on aga Gloria Arroyo ja Indiat juhib 2007. aastast Pratibha Patil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles