USA kindral hoiatas Venemaad pommitajate Kuubale viimise eest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külma sõja aegsed kangelased Kuuba president Fidel Castro (vasakul) ja NSV Liidu riigipea Nikita Hruštšov (paremal).
Külma sõja aegsed kangelased Kuuba president Fidel Castro (vasakul) ja NSV Liidu riigipea Nikita Hruštšov (paremal). Foto: AP / Scanpix

USA õhujõudude kindral hoiatas eile Moskvat kaugpommitajate paigutamise eest Kuuba saarele, millega ületataks USA jaoks kriitiline «punane joon».


«Ma arvan, et kui nad seda teeksid, siis me peaksime jääma kindlaks ja viitama, et see on miski, mis ületab Ameerika Ühendriikide jaoks lävepaku,» vahendas kindral Norton Schwartzi sõnavõttu AFP.

Õhujõudude staabiülema ametisse nimetatud Schwartz lisas, et ta soovitaks Moskval jätta kavatsetav samm astumata.

Schwartz viitas esmaspäeval Venemaa ajalehes Izvestija ilmunud artiklile, mille kohaselt kaalub Venemaa regulaarlendude alustamist Kuubale.

Venemaa idee paigutada kaugpommitajad Kuubale on vastus USA kavale rajada Euroopasse raketikaitsekilp. Siiski pole selge, kas kava näeb ette Vene lennukite saatmise Kuuba lennuväebaasidesse või kasutatakse saart lihtsalt vahepeatusena tankimiseks.

Valge Maja väidet ei kommenteerinud ja viitas sellele, et tegemist pole «Venemaa valitsuse ametliku avaldusega».

Pentagoni esindaja Bryan Whitmani sõnul on võimalik «stsenaarium praegu hüpoteetiline ja spekulatiivne».

Sõjalennukite Kuubale paigutamine tähistaks külma sõja aegsete liitlaste suhete soojenemist. Venezuela president Hugo Chavez viibib visiidil Venemaal, kus ta kohtub Venemaa presidendi Dmitri Medvedeviga, et sõlmida uusi relvamüügilepinguid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles