Sõjastrateeg: Soomel tuleks pöörata tähelepanu Vene doktriinile

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trojebortnoje piiripunkt Vene-Ukraina piiril.
Trojebortnoje piiripunkt Vene-Ukraina piiril. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Soome maakaitsekõrgkooli strateegia õppejõud dotsent Alpo Juntunen soovitab Soomel pöörata tähelepanu Venemaa uuele sõjalisele doktriinile.


Juntunen rääkis YLE Radio 1 hommikuprogrammis, et doktriin sisaldab Soome jaoks kahte tähelepanuväärset punkti.

«Eelkõige hoiatatakse seal kõiki mingite selliste ettevõtmiste eest, mis võivad olla ohuks Venemaa terviklikkusele ja Venemaa piiriäärsetele aladele,» selgitas ta.

Dotsent lisas, et sellega viidatakse Venemaa ja tema naabrite piiriprobleemidele.

«Venemaal on mitmeid piiriprobleeme ja mõned Venemaasse vaenulikult suhtuvad riigid võivad kasutada oma kasuks neid ära. Sel juhul võiksid nad taotleda mingeid piirkondi endale, viidates ajaloolistele ja rahvuslikele vajadustele. Näiteks Ukraina ja Venemaa vahel on suuri probleeme,»

Juntunen tõdes, et Soome ja Venemaa vahel taolisi probleeme pole, vähemalt mitte ametlikult. «Vahetevahel räägitakse Karjalat tagasinõudvatest inimestest, kes tahavad Karjala taasliitumist Soomega. Tegelikult võib öelda, et see on just üks taolistest asjadest, mis on seotud selle doktriiniga,» rääkis ta.

Teisena peaks Soome pöörama tähelepanu punktile, mis puudutab väljaspool Venemaad elavaid venelasi.

«Huvitav on see, et Venemaa arvates on sel õigus kaitsta kõigi väljaspool Venemaad elavate kodanike õigusi. Rahvusvahelises õiguses sellist kommet pole.»

Strateegiaspetsialisti sõnul elab Venemaa kodanikke märkimisväärsel hulgal Baltimaades, Kasahstanis ja Ukrainas.

«Soome venelased on selles mõttes teistsugused, sest nad pole siia jäänud piirimuutuste tõttu, vaid vabatahtlikult,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles