USA ei avalda Rosenbergidega seotud materjale

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ethel ja Julius Rosenberg.
Ethel ja Julius Rosenberg. Foto: Wikipedia.org

New Yorgi kohus ei luba avaldada spionaažis süüdi mõistetud ja elektritoolile saadetud abielupaar Rosenbergide kohta kogutud tõendusmaterjali.


Valitsus süüdistas Julius ja Ethel Rosenbergi USA tuumatehnoloogiliste saladuste reetmises NSV Liidule ja nad hukati 1953. aastal Sing Singi vangla elektritoolil.

Rosenbergid kinnitasid surmani oma süütust ja ka avalikkuse meelest polnud kahe väikese lapse vanemate süü piisavalt tõendatud, kuid USA president Harry Truman lükkas armuandmispalve korduvalt tagasi.

Rosenbergide toetajate sõnul oli valitsusel vaja kommunistide vastast näidisprotsessi, sest külma sõja tõttu valitses riigis antikommunistlik hüsteeria, vahendab BBC News.

Uurijad on soovinud saada juurdepääsu tunnistajate, eriti Etheli noorema venna David Greenglassi ütlustele, kes oli kohtuprotsessi peatunnistaja. USA ringkonnakohtuniku Jude Hellersteini sõnul on materjalid salastatud vähemalt praegu 86-aastase Greenglassi surmani.

Rosenbergide hukkamisotsus põhines peamiselt Greenglassi esitatud asitõendite põhjal, kuid mees on hiljem tunnistanud, et ta andis kohtus valetunnistusi.

Aatomispionaaži omaaegne juht NKVD liinis, Pavel Sudoplatov, on aga korduvalt kinnitanud, et Rosenbergid edastasid NSV Liidule olulisi materjale USA aatompommi kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles