Iraagi kurdid alustavad taas naftatootmist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirkuki läbivast naftatorust tõusvad leegid.
Kirkuki läbivast naftatorust tõusvad leegid. Foto: Reuters / Scanpix

Iraagi keskvalitsuse kinnitusel alustab riigi põhjaosas asuv Kurdistani autonoomne piirkond peagi nafta puurimist.


«Tootmine Kurdistami naftaväljadel taastub peagi,» kinnitas Iraagi naftaminister Hussein al-Shahristani AFP-le. Keskvalitsusega puhkenud terava tüli tõttu seiskus naftatootmine ja eksport oktoobris.

Saddam Husseini ajal massimõrvade tõttu suuri ohvreid kandnud kurdid alustasid nafta eksportimist mullu juunis. Selleks kasutasid nad ligi 600-kilomeetrist naftajuhet, mis ühendab Kirkuki Türgi Ceyhani sadamaga.

Bagdadi keskvalitsus pole aga kurdide kahepoolseid lepinguid Taani ja Türgi naftakompaniidega tunnustanud. Nüüd on Bagdad valmis saanud aga uue kontrollmehhanismi, mis võimaldab kurdidel naftat eksportida.

Sharistani sõnul hakatakse kurdide naftat transportima Iraagi naftajuhtmete kaudu ja müügist saadud tulu kogub keskvalitsus. Bagdadi kava kohaselt saavad kurdid müüvada nafta eest saadud kasumist 17 protsenti.

Ligemale 900 000 elanikuga Kirkuki peetakse naftašeikide paradiisiks, sest linn asetseb kümne miljardi barrelilise naftamaardla otsas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles