Putin kaitses Helsingis Nord Streami

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merealuse gaasijuhtme ehitus.
Merealuse gaasijuhtme ehitus. Foto: AFP / Scanpix

Täna Helsingis Läänemere konverentsil osalenud Venemaa Föderatasiooni peaministri Vladimir Putini kinnitusel ei kujuta Nord Stream endast keskkonnaohtu.


«Usun, et Nord Stream on keskkonnale ohutu, usaldusväärne ja väga hea gaasiallikas Euroopasse,» lausus Putin Läänemere põhja kavandatava gaasijuhtmega Nord Stream kaasnevaid keskkonnaohte hinnates, vahendas AFP.

Venemaa juhitava gaasikonsortsiumi projekt peaks tagama, et ei kordu Vene-Ukraina gaasitüli ajal puhkenud sündmuste jada, mis jättis Venemaa gaasist ja Ukraina gaasitransiidist sõltuvad Euroopa Liidu liikmesriikid gaasivarustuseta.

«Keskkonna kaitsmine on Nord Streami hanke jaoks esmatähtis,» kinnitas Putin, kelle sõnul paikneb kolmandik Venemaa gaasitorustikest vee all ning nende töös pole tekkinud tõrkeid.

Soome peaminister Matti Vanhanen oli oma Vene kolleegiga päri ja lisas, et gaasitorustiku paigaldamisel Balti mere või ükskõik millise teise mere põhja on võimalik tagada, et see ei lekiks. «Kui eksisteeriks selline oht, siis poleks riigid sellele oma heakskiitu andnud,» ütles Vanhanen.

Venemaalt Viiburist alguse saav 1223-kilomeetrine gaasitorustik kulgeb projekti järgi Soome lahe ja Läänemere põhjas kuni Saksamaa Greifswaldini välja.

Rahvusvaheline gaasikonsortsium on torujuhtme ehitamiseks saanud loa viielt riigilt - Venemaalt, Soomelt, Rootsilt, Taanilt ja Saksamaalt, mille territoriaalvett ning majandustsooni see läbib.

Toruhanke arutelu pole tegelikult veel lõppenud, kuna ehitusloa saamiseks läheb vaja ka Lääne-Soome keskkonnalubade ameti luba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles