Zatlers sõidab Moskvasse võidupäeva tähistama

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid võidupühaparaadil Moskvas Punasel väljakul.
Vene sõdurid võidupühaparaadil Moskvas Punasel väljakul. Foto: Reuters / Scanpix

Läti president Valdis Zatlers sõidab Moskvasse, et osaleda 9. mail pealinnas toimuvatel pidustustel.


Eile Helsingis toimunud Läänemere konverentsi raames Venemaa Föderatsiooni peaministri Vladimir Putiniga kohtunud Zatlers kinnitas, et võtab vastu idanaabri valitsusjuhi kutse ning osaleb Teise maailmasõja Euroopa-lahingude lõpu ja NSV Liidu Suures Isamaasõjas saavutatud võidu auks peetavatel pidustustel, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

Eilsel kohtumisel arutasid Zatlers ja Putin kahe riigi vahelisi majandussuhteid ning ülemaailmse kriisi mõju mõlemale riigile. Ühtlasi lubasid liidrid tihendada majandus- ja kaubandussidemeid.

Viimati toimus Läti ja Venemaa riigipeade vaheline kohtumine siis, kui Läti endine president Vaira Vike-Freiberga sõitis viie aasta eest Moskvasse, et osaleda võidupüha pidustustel, kus tähistati Teise maailmasõja Euroopa-lahingute lõppemise 60. aastapäeva.

Freiberga otsus osaleda koos teiste lääneriikide liidritega Venemaa võidupühal tekitas Balti riikides suurt vastukaja, sest toonane Eesti president Arnold Rüütel ja Leedu riigipea otsustasid Venemaa kutse tagasi lükata.

2004. aasta novembris võttis ÜRO peaassamblee vastu Teise maailmasõja lõppemise 60. aastapäeva tähistamise kohta resolutsiooni, milles kuulutati 8. ja 9. mai mälestamise ja leppimise päevadeks. Resolutsioonis kutsuti üles igal aastal üht või mõlemat päeva sobival viisil tähistama ja avaldama oma austust kõikidele Teises maailmasõjas elu kaotanutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles