Puna-Hiina kohus inimõiguslasele ei halastanud

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liu Xiaobo.
Liu Xiaobo. Foto: AFP / Scanpix

Pekingi kohus jättis jõusse Hiina Rahvavabariigi inimõiguslasele Liu Xiaobole määratud 11 aastase vanglakaristuse.


«Ma olin selleks valmis,» tunnistas juhtivale teisitimõtleja abikaasa Liu Xia, kelle sõnul teda kohtuotsus ei üllatanud. «Me ei rääkinud kohtuasjast. Ta küsisis, mida ma teen (hiina kalendri) uuel aastal ja muud sellist,» tunnistas naine AFP-le.

Möödunud aastal määras Pekingi kohus Liule riigivõimu õõnestamisele õhutamise eest 11 aastase vanglakaristuse, kuid Liu kaebas kohtu otsuse edasi.

Ülemöödunud aastal kirjutas 54-aastane Liu ühena esimestest alla poliitilistele reformidele kutsuvale manifestile Harta 08, mis oli koostatud Tšeshhi ekspresidendi Vaclav Haveli legendaarse Harta 77 eeskujul.

Kunagine ülikooli kirjandusprofessor Liu on istunud vangis seoses osalemisega 1989. aasta Taevase Rahu väljaku meeleavaldustel.

Liu vabastamist on nõudnud inimõigusorganisatsioonid, USA ja ka Euroopa Parlament, kes avaldas solidaarsust Liu rahumeelsele tegevusele ning mõistis hukka tema kohtuliku tagakiusamise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles