Hiina: meil pole dissidente

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad nõudmas inimõiguslase Liu Xiaobo vabastamist.
Meeleavaldajad nõudmas inimõiguslase Liu Xiaobo vabastamist. Foto: AFP / Scanpix

Hiina Rahvavabariigi võimude sõnul pole kommunistlikul suurriigil dissidentidega probleeme.


«Hiinas pole ühtegi dissidenti,» kinnitas välisministeeriumi esindaja Ma Zhaoxu vahetult pärast seda, kui Pekingi kohus jättis jõusse juhtivale teisitimõtlejale Liu Xiaobole mullu riigivõimu õõnestamisele õhutamise eest määratud 11-aastase vanglakaristuse, vahendas AFP.

«Hiinas saate ise otsustada, kas selline rühm eksisteerib. Aga ma usun, et see termin on Hiinas küsitav,» kommenteeris Ma.

Alles teisipäeval määras kohus Hiina aktivistile Tan Zuorenile viieaastase vanglakaristuse samuti riigivõimu õõnestamisele õhutamise eest.

Tan juhtis avalikkuse tähelepanu ulatuslikule korruptsioonile Sichuani võimude ja ehitajate vahel, mille tulemusel varisesid 2008. aastal piirkonda tabanud tugeva maavärina tagajärjel kokku koolihooned.

Paljudes inimestes tekitas küsimusi, miks koolid kokku varisesid, kui enamik hooneid nende kõrval ja läheduses kannatasid väiksemaid kahjustusi. Inimesed kahtlustasid, et koolide ehituskvaliteet kannatas korrumpeerunud ametnike tõttu.

Inimõiguslaste teatel pole keegi enam midagi kuulnud ka mullu veebruaris kinni peetud advokaadist Gao Zhishengist, mistõttu arvatakse, et ta võib olla hukkunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles