Dresden valmistub äärmuslaste märuliks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa paremäärmuslased Dresdeni pommitamise aastapäeval marssimas.
Saksa paremäärmuslased Dresdeni pommitamise aastapäeval marssimas. Foto: Reuters / Scanpix

Saksamaa idaosas asuvas Dresdenis kardetakse täna äärmuslaste kokkupõrgete puhkemist, sest linna oodatakse tuhandeid paremradikaale.


Dresdenis korraldatakse võimude vastuseisule vaatamata täna iga-aastane uusnatside marss, millega meenutatakse linna 65 aasta tagust hävituslikku pommitamist.

Kohale oodatakse kuut ja poolt tuhandet paremäärmuslast, vahendas AFP uudisteagentuur. Marsi vastased poliitikud, kunstnikud ja ametiühingud on loonud aga ka nn natsidevastase liidu, mis kutsub rahvast üles osalema samal ajal rahumeelsel vastuprotestil ja moodustama läbi linna inimketi.

Dresdeni võimud üritasid tänast marssi keelata, kuid Saksimaa kohus seda ei lubanud, ehkki ürituse raadiust ja ajalist kestust piirati. Siseministeeriumi hinnangul võib umbes paar tuhat vastumeeleavaldajat üritada paremäärmuslasi vägivaldselt takistada.

Deutsche Welle andmetel on suuremate rahutuste kartuses linna toodud kuni 8000 politseinikku kõigist liidumaadest. Paremäärmuslaste marss võib alata keskpäeval ja toimuda kuni kella viieni õhtupoolikul. Politseil on õigus marssijate teekonda kokkupõrgete ärahoidmiseks muuta.

1945. aasta veebruaris korraldatud liitlaste suurpommitamise käigus hukkus Dresdenis ühe ööga üle veerandsaja tuhande inimese ning valdav osa linnast jäi rusudesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles