Tõmošenko ei tunnista Janukovitši võitu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister ja presidendiks kandideerinud Julija Tõmošenko pöördus televisiooni vahendusel rahva poole ja lubas valimiste tulemused kohtus vaidlustada.
Ukraina peaminister ja presidendiks kandideerinud Julija Tõmošenko pöördus televisiooni vahendusel rahva poole ja lubas valimiste tulemused kohtus vaidlustada. Foto: Reuters / Scanpix

Ukraina nädal tagustel valimistel esialgsete tulemuste järgi kaotajaks osutunud Julija Tõmošenko oma allajäämisega ei lepi ja lubab õigust kohtust otsida.


Tõmošenko andis eile õhtul oma esimese valimisjärgse pressikonverentsi, mida kandsid otse üle kõik Ukraina telekanalid, vahendasid

BBC News

ja uudisteagentuurid.

Ukraina peaministri ametis seni jätkav naine ütles, et valimisi varjutasid ulatuslikud võltsimised ja tal on selle kohta tõendeid. «Pole vaja kahelda - meie võitsime,» kuulutas ta. Kehtetuid hääli olevat tema andmetel kokku rohkem kui miljon, mis mõjutasid valimiste tulemust.

«Kõigu nende tõenditega tegin ma ainuvõimaliku otsuse: vaidlustada valimistulemused kohtus. Ma kaitsen meie riiki ja meie tehtud valikut juriidiliste dokumentide alusel,» lubas Tõmošenko. «Kohtusse mitteminek tähendaks Ukraina loovutamist kurjategijatele ilma võitluseta.»

Ukraina keskvalimiskomisjon peaks lõplikud valimistulemused teatavaks tegema lähiajal. Esialgsete tulemuste järgi võitis valimiste teises voorus Viktor Janukovitš väikese eduga - umbes 3,5 protsendipunktiga, mis võrduv veidi alla 890 tuhande häälega. See oli märksa väiksem vahe kui ennustati enne valimisi.

Tõmošenko kinnitas eile siiski, et ta ei kutsu rahvast tänavatele protesteerima, nagu juhtus 2004. aasta presidendivalimiste järel. «Ma ei korralda uut Maidani ja ei luba avalikke kokkupõrkeid,» rõhutas ta.

Erinevalt kuue aasta tagusest ajast on seekord rahvusvaheliselt tunnistatud Ukraina valimiste demokraatlikust ning mitme suurriigi juhid õnnitlenud Januovitsit võidu puhul. Tõmošenkot see ei heidutanud.

«Janukovitš ei ole meie president. Ta ei saa kunagi mitte mingitel tingimustel seaduslikult valitud Ukraina presidendiks,» ütles valitsusjuht, kelle toetusbaas on suurem pealinnas Kiievis ja riigi läänepoolsetes osades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles