Moskva nõuab Bulgaarialt selgitusi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaaria peaminister Bojko Borisov kohtus Vene valitsusjuhi Vladimir Putiniga septembris.
Bulgaaria peaminister Bojko Borisov kohtus Vene valitsusjuhi Vladimir Putiniga septembris. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Bulgaari kavatsus liituda uue USA raketitõrjesüsteemiga Euroopas tuli ebameeldiva üllatusena Venemaa juhtkonnale.


«Me ootame selgitusi, meile lubati neid,» ütles välisminister Sergei Lavrov laupäeval Nicaragua pealinnas Managuas ajakirjanikega vesteldes. Lavrov lisas, et aru on juba päritud ka USA valitsuselt, vahendas AFP.

Bulgaaria peaminister Bojko Borisov teatas reedel, et ta pooldab osalemist USA raketitõrjesüsteemis, mis president Barack Obama ajal on saanud uue ilme.

Moskvat ärritas mõne aja eest ka Rumeenia valitsus teatega, et soovib oma pinnale USA püüdurrakette. Uus raketikilp võib tööle hakata juba viie aasta pärast.

«Me oleme juba küsinud läbi suursaadiku oma USA partneritelt Washingtonis selle tähenduse kohta ja miks meil on see Bulgaaria üllatus pärast Rumeenia üllatust,» tsiteeris Lavrovi uudisteagentuur RIA Novosti.

USA suursaadik James Warlick vihjas sel nädalal peetud avalikul loengul, et Washington on valmis Sofiaga pidama selles küsimuses läbirääkimisi.

Samas üritas diplomaat leevendada Moskva kartusi, korrates taas president Obama kinnitust, et Ameerika tahab tugevat, rahumeelset ja heal järjel Venemaad näha.

«USA ei palu Bulgaaria valitsusel või rahval valida Moskva ja Washingtoni vahel,» lisas ta.

Obama administratsioon alustas ettevalmistusi uue raketitõrjesüsteemi loomiseks pärast seda, kui septembris pandi riiulile varasem plaan, mille kohaselt pidi see paigutatama Tšehhi ja Poola pinnale, mis Venemaad samuti ärritas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles