Gruusia võimud uurivad Gamsahurdia surma

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia esimene president Zviad Gamsahurdia maeti alles kolme aasta eest Thbilisse riiklike austusavalduste saatel ümber.
Gruusia esimene president Zviad Gamsahurdia maeti alles kolme aasta eest Thbilisse riiklike austusavalduste saatel ümber. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Gruusias algatati uus juurdlus maa esimese demokraatlikult valitud presidendi Zviad Gamsahurdia rohkem kui poolteise aastakümne tagust salapärast surma.


Parlamendis tõe väljaselgitamiseks loodud komisjoni juhib endise rahvusliidri poeg Konstantine Gamsahurdia ise, kes kuulub opositsiooni ridadesse, vahendas AFP.

Gamsahurdia suri pähe tekitatud kuulihaava tagajärjel 1993. aasta viimasel päeval - pärast seda, kui tema toetajad olid kodusõjas lüüa saanud ja lootused võimule naasta luhtumas.

Nõukogude ajal dissident olnud ja riigi iseseisvumise järel rahvuslasena presidendiks tõusnud, kuid vähem kui kaheksa kuud hiljem kukutatud liidrit süüdistati autokraatias ning vähemuste ja poliitiliste vastaste tagakiusamises.

Kukutamise järel leidis Gamsahurdia mõneks ajaks pelgupaiga tollal iseseisvuslaste kontrolli all olnud Tšetšeenia aladel. Gruusia juhiks astus tema asemel endine Nõukogude Liidu välisminister Eduard Ševarnadze.

1993. aasta septembris naasis Gamsahurdia kodumaale ning alustas relvastatud ülestõusu. Tema jõud vallutasid mitu linna ning paistsid juba Thbilisit ähvardavat, kuid Vene vägede toel õnnestus Ševarnadzel ülestõus maha suruda.

31. detsembril leiti riigi lääneosas asuvast külast Gamsahurdia surnukeha. Tema vastased peavad surma meeleheitel mehe enesetapuks, pooldajad aga väidavad, et riigipea mõrvati, ning näitavad näpuga tollal Thbilisis kanda kinnitanud jõududele.

Gruusia politsei vihjas omal ajal ka võimalusele, et surm oli seotud vastuoludega ülestõusnute leeris. Eelmisel sügisel algatatud uurimine peab asjasse selgust tooma, kuigi ilmselt jäävad sellegi tulemused vastuoluliseks. Küsimusi tekitab ka Gamsahurdia poja roll uurimises.

«2010. aastal ei oska keegi veel öelda tõde tema surma kohta, meil on vaid spekulatsioonid,» tunnistas Konstantine Gamsahurdia. «See on meie ajalugu, see juhtus meie iseseisva riigi alguses. Me peame teadma, mis juhtus.»

Gamsahurdia komisjoni volitusi pikendati veebruari alguses veel kolme kuu võrra. Lisaks arhiivide uurimisele küsitlevad nad ka tunnistajaid, teiste seas omaaegseid Sevarnadze valitsuse ministreid.

Gruusia opositsioon peab uurimise algatamist aga president Mihheil Saakašvili kavalaks sammuks, et võita enda poolele Gamsahurdia toetajaid ning lõhkuda vastasleeri ühtsust, mida ta osaliselt ka saavutas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles