Valetamises süüdistatud Island valmistub end kaitsma

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pankrotistunud Islandi Landsbanki tütarpank IceSave tekitab Islandi ning Hollandi ja Suurbritannia vahel pingeid.
Pankrotistunud Islandi Landsbanki tütarpank IceSave tekitab Islandi ning Hollandi ja Suurbritannia vahel pingeid. Foto: SCANPIX

Ülemaailmse finants- ja majanduskriisi tõttu raskustesse sattunud Island valmistub kõnelusteks Hollandi ja Suurbritanniaga, et leida lahendus pankrotistunud IceSave'i internetipanga saagale.


Saareriigi rahandusminister Steingrímur Jóhann Sigfússon kinnitas riigiraadiole antud usutluses, et mitteametlikud kõnelused Suurbritannia ja Hollandiga, kelle kodanikud kaotasid IceSave´i kokkuvarisemisel oma investeerinud, algavad täna, vahendas EUobserver.

Islandi Landsbanki tütarpank IceSave, mis pakkus rohkem kui 300 000 kliendile Suurbritannias ja Hollandis deposiidi teenust, läks ülemaailmse finantskriisi tõttu pankrotti 2008. aasta augustis. Briti ja Hollandi valitsus on kompenseerinud oma kodanikele enamiku kaotsiläinud rahast ning soovivad, et Island neile kulud hüvitaks.

Kõnelustel võetaksegi teemaks 3,8 miljardi euro (ligi 60 miljardit krooni) suurune tüliõun, mis riikide pingeid kruvib. Samaaegselt valmistub Island ka 6. märtsiks plaanitud referendumiks, millel saareriigi elanikud peavad otsustama, kas tasuda Suurbritannia ja Hollandi ees tekkinud võlg.

Islandi president Ólafur Ragnar Grímsson keeldus jaanuaris alla kirjutamast õigusaktile, mille kohaselt Suurbritannia ja Hollandi valitsus omalt poolt kodanikele kompenseeritud summad Islandilt tagasi oleksid saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles