Putin õnnitles Janukovitšit valimisvõidu puhul

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Viktor Janukovõtš kutsus elanikke üles rahu säilitama, kuid ei avaldanud, kas ta Venemaa peaministri Vladimir Putini gaasifirmade ühendamise plaani toetab või mitte.
Ukraina president Viktor Janukovõtš kutsus elanikke üles rahu säilitama, kuid ei avaldanud, kas ta Venemaa peaministri Vladimir Putini gaasifirmade ühendamise plaani toetab või mitte. Foto: AP /Scanpix

Venemaa Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin õnnitles Ukraina presidendivalimised võitnud opositsioonilise Regioonide Partei liidrit Viktor Janukovitšit.


«Me võime Viktor Janukovitšit võidu puhul õnnitleda. Seda on ametlikult kinnitatud,» vahendasid Vene uudisteagentuurid Putini sõnu.

Ukraina keskvalimiskomisjon kinnitas eile ametlikud presidendivalimiste tulemused, mille põhjal sai Janukovitš valimiste teises voorus 48,95 protsenti ja praegune peaminister Julija Tõmošenko vaid 45,47 protsenti häältest, mis teeb vaheks 3,48 protsendipunkti.

Putin õnnitles Janukovitšit ka 2004. aastal toimunud presidendivalimistel saavutatud võidu puhul juba enne ametlike valimistulemuste avalikustamist. Toona osutus tema õnnitlus enneaegseks, sest oranži revolutsiooni järel sai riigipeaks hoopis Viktor Juštšenko.

«Tahaksin loota, et see raske periood vennaliku Ukraina rahva elus on selja taga,» ütles Putin, märkides, et Venemaa soovib Ukrainaga tihedamat majanduskoostööd.

Paljude vaatlejate hinnangul oli toonane vahejuhtum Putinile alandav, mistõttu ei kiirustanud ta Janukovitšit tänavu presidendina õnnitlema. Newsweeki teatel toetas valitsusjuht lõppenud valimistel aga Janukovitši pearivaali peaminister Tõmošenkot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles