Prantsuse vabamüürlased paljastavad osa oma saladusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisis asuv vabamüürlaste muuseum
Pariisis asuv vabamüürlaste muuseum Foto: Reuters / Scanpix

Prantsuse vabamüürlased soovivad puhastada vabamüürlaste mainet.

Selle tõttu avati Pariisis näitus, kus on väljas üle 10 000 vabamüürlusega seotud eseme, kirjutab Helsingin Sanomat.

Näitusel saab tutvuda vabamüürlaste dokumentide, fotode, mõõkade, maalide ning rituaalsete esemetega.

Ainus, mida ei paljastata, on selle organisatsiooni salajased rituaalid.

«Tahame lõhkuda maine, et vabamüürlaste ühendus on mingi müstiline ja varjamist vajav salaorganisatsioon. Käime ajaga kaasas ja oleme maailmale avatud,» lausus Grand Orienti suurlooži pressiesindaja Gérard Contremoul.

Prantsusmaal on suur huvi vabamüürlastega seotu vastu. Kuid selle organisatsiooni mõjukad ja nimekad liikmed soovivad jääda anonüümseks. Loožid ei paljasta oma liikmete nimesid.

Grand Orienti looži esindaja kinnitusel on nende eesmärgiks humanismi ja võrdõiguslikkuse levitamine. Sellegi poolest ei võta Grand Orient naisi liikmeteks, kuigi osa teistest loožidest on naisliikmed juba heaks kiitnud.

«Tegemist on traditsioonide järgimisega,» selgitas Contremoul.

Vabamüürlus (inglise keeles freemasonry) on ülemaailmne liikumine. Selle eesmärkideks on  oma liikmete, vabamüürlaste kõlbeline täiustamine, abivajajate aitamine ning  hariduse edendamine, mille kaudu püütakse maailma paremaks muuta.

Enamik vabamüürluse harudest tunnustab Ülimat Olendit.

Vabamüürlaste organisatsiooni eelkäijaks peetakse ehitusmeistrite ühinguid, mida Inglismaal ja Šotimaal nimetati loožideks (inglise keeles lodge).  Tänapäevase kuju sai vabamüürlus  Inglismaa, kui 24. juunil 1717. aastal  ühinesid Londoni loožid Inglismaa suurloožiks.  

Kogu maailma vabamüürlased pühitsevad oma suurimat püha just 24. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles