Castro: Kuuba ei pea USA-le aru andma

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba endine president Fidel Castro 2008. aasta juunis.
Kuuba endine president Fidel Castro 2008. aasta juunis. Foto: AFP / Scanpix

Endise Kuuba riigijuhi Fidel Castro sõnul ei pea Havanna Vene kaugmaapommitajate asjus USA-le aru andma.


«Genotsiidiajal vajame terasest närve ja Kuubal on need. Ühendriigid teavad seda,» kirjutas Castro oma essees, millega ta viitas ilmselt kahe riigi vahelistele pingetele külma sõja ajal.

81-aastane Castro ei esinenud tavapäraselt sütitava sõnavõtuga rahvamasside ees vaid saatis kolmapäeval cubadebate.cu´le avaliku kirja.

Tegemist on Kuuba esimese ametliku kommentaariga Venemaa väidetava kava kohta kasutada Kariibi mere saart vahepeatusena kaugmaapommitajate tankimiseks, mis võimaldaks neil USA ranniku kohal sooritada luurelende, vahendab AFP.

Kirjas kiitis Castro ka Kuuba praegust presidenti Raul Castrot selle eest, et viimane ei võtnud ennatlikku seisukohta Vene ajalehes Izvestija ilmunud artikli kohta.

Fidel Castro sõnul sündis Izvestijas ilmunud uudis pelgalt «hüpoteesist, mis tekkis Venemaal seoses jänkide põikpäise ideega paigutada selle suurriigi piiri lähedale radar ja raketikilp».

Venemaa ajalehes Izvestija esmaspäeval ilmunud artiklis viidati sellele, nagu kaaluks Venemaa vastusena USA kavale rajada Euroopasse raketikaitsekilp regulaarlendude alustamist Kuubale.

Teisipäeval hoiatas USA õhujõudude kindral Moskvat kaugpommitajate Kuubale viimise eest, millega tema sõnul ületataks USA jaoks kriitiline «punane joon».

Moskva ja Valge Maja pole Izvestijas ilmunud artiklit kommenteerinud ja ühtegi ametliku avaldust teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles