Kremli nõunik: valitsus müüb riigile kuuluvad firmad oksjonil maha

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arkadi Dvorkovitš
Arkadi Dvorkovitš Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaa valitsus kavatseb lähikuudel korraldatavatel oksjonitel müüa maha aktsiaid riigile kuuluvatest firmadest, mis Kremli majandusnõuniku Arkadi Dvorkovitši sõnul on osa erastamisplaanist.


Dvorkovitši sõnul võiks tulla kõne alla ka esmase aktsiaemisiooni ehk IPO korraldamine, vahendas

RIA Novosti.

Ta ei täpsustanud, millise firma aktsiapakk võiks müügile tulla. Varem on ta pakkunud välja transpordi-, logistika- või laevaehitusfirmasid, ka võiks oksjonil maha müüa näiteks riigile kuuluvate lennujaamade aktsiaid.

Praktika näitab, et riigifirmad pole sageli nii efektiivsed kui eraomanikele kuuluvad ettevõtted, põhjendas ta valitsuse otsust erastada riiklikke firmasid.

Analüütikute sõnul püüab valitsus riigile kuuluvate aktsiate müümisega katta eelarvepuudujääki, mis 2010. aastal ulatub 6,8 protsendini SKTst.

Valitsusallikad on varem rääkinud, et erastamine võib oodata ees Vene suurimat laevaehitusfirmat Sovcomflot, Novorossiiski kaubasadamat ja Tuapse sadamat Musta mere ääres, Vanino sadamat Kaug-Idas ja Murmanski sadamat Loode-Venemaal.

Erastamisele minevate firmade hulka võivad sattuda president Vladimir Putini ajal loodud ettevõtted, mille eesmärgiks oli ergutada majanduse arengut teatud sektorites, kuid mis on hiljem sattunud kriitikatule alla madala efektiivsuse pärast ja mille kuludes puudub läbipaistvus.

Venemaa president Dmitri Medvedev rääkis eelmise aasta lõpus riigiduuma ees, et riigifirmadel pole tulevikku, need tuleb reorganiseerida ja hiljem erastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles