Euroopa Komisjon paotab Islandile ust

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi peaminister Johanna Sigurdardottir koos Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barrosoga 4. veebruaril Brüsselis.
Islandi peaminister Johanna Sigurdardottir koos Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barrosoga 4. veebruaril Brüsselis. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjon kavatseb esitada järgmisel nädalal soovituse alustada läbirääkimisi Islandi liitumise üle Euroopa Liiduga.


Allikas rääkis

Reutersile

, et komisjon annab oma soovituse liitumisläbirääkimiste alustamiseks ametlikult üle 24. veebruaril.

Läbirääkimiste võimaliku alustamise üle peavad otsustama ELi 27 liikmesriiki.

Euroopa Liit on juba mõnda aega soovinud näha Islandi oma liikmena, kuid majanduskriisist räsitud saareriik pole jõudnud kokkuleppele Suurbritannia ja Hollandiga kahjude hüvitamise osas.

Briti ja Hollandi kodanikud jäid ilma oma säästudest, kui Islandi pank Icesave pankrotistus. Mõlemad riigid kindlustasid oma kodanikele Icesave'i jäänud raha (kokku 4 miljardit eurot), kuid nõuavad seda raha tagasi Islandi riigilt.

Kui kokkuleppele ei jõuta, siis pole Suurbritannia ega Holland huvitatud ELi liitumisläbirääkimiste alustamisest Islandiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles