Serbias algas jaht Karadžići abilistele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia jalgpallifännid Radovan Karadžići hiigelplakatiga.
Serbia jalgpallifännid Radovan Karadžići hiigelplakatiga. Foto: Reuters / Scanpix

Bosnia serblaste endise sõjaaegse liidri Radovan Karadžići ootamatu tabamise järel on uurijate tähelepanu suunatud tema abistajate küttimisele, sest ilmselt ei saanud mees uut elu alustada ilma teiste toeta.

Serbia ametnikud kinnitavad, et kurikuulsa liidri varjamisele kaasa aidanud isikud otsitakse üles ning neid karistatakse, vahendas BBC News.

Karadžići tegelikku identiteeti teadnute hulk ei pruugi samas olla kuigi suur. Nende ülekuulamisel loodetakse saada infot teisegi kaua tagaotsitute nimekirja tipus püsinud Bosnia serblase – lahinguväljal vägesid juhtinud kindral Ratko Mladići kohta.

Dragan Dabići nime all ja halli habeme taga alternatiivmeditsiini praktiseerima hakanud Karadžić oli endale hankinud ka ametlikud dokumendid ning uurijate hinnangul pidid teda selgelt abistama «sõbrad», kes teadsid väga hästi, et nad sooritavad sellega kuriteo.

Serbia süüdistajad usuvad, et Dabići nime kasutas rohkem kui kümme aastat taga otsitud mees pikka aega ning uue isikutunnistuse sai ta juba Slobodan Miloševići režiimi ajal Belgradist põhja pool asuvas Ruma linnas.

Prokuratuuri pressiesindaja sõnul võis talle selles osas abiks olla varem kinni peetud endine paramilitaarüksuse komandör Slobodan Medić.

Dabići nime päritolu üritatakse välja selgitada, kuid ametnikud sel teemal veel ei spekuleeri, sest samanimelisi inimesi on üsna mitu. Meedias on pakutud, et Karadžić võis endale võtta ühe Sarajevo piiramise ajal hukkunud võitleja või tapetud tsiviilelaniku identiteedi.

Paralleelset elu alustas endine president prokuratuuri andmetel märksa varem kui kindral Mladić. Erakliinikusse inimkvantumenergia eksperdina varjunud tagaotsitul oli muu hulgas loodud oma veebikülg internetis ning ta jagas loengutel ka visiitkaarte.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles