Iisrael nimetas ümberlõikamiskeeldu rassistlikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja mullu Berliinis pärast seda, kui Kölni ringkonnakohus ümberlõikamised keelas.
Meeleavaldaja mullu Berliinis pärast seda, kui Kölni ringkonnakohus ümberlõikamised keelas. Foto: EPA

Iisrael tituleeris täna rassistlikuks ja usuvaenulikuks Euroopa Nõukogu resolutsiooni, millega kutsutakse keelustama usulist ümberlõikamist.


Euroopa Nõukogu kutsus sellega üles kõiki oma 47 liikmesriiki tagama, et rituaalsete ümberlõikamiste juures, mida juutidest ja moslemitest vanemad lasevad oma poegadele teha tihti juba väga varases eas, tagataks uusimad võimalikud meditsiinilised ja sanitaarsed tingimused.

Resolutsioon kutsus üles dialoogile arstide ja usukogukondade esindajate vahel, et teha lõpp mõningatele levinud traditsioonilistele meetoditele, mis ei võta arvesse lapse huvisid ega meditsiiniteaduse viimaseid saavutusi.

Iisraeli välisministeerium nimetas 77 poolt- ja 19 vastuhääle ning 12 hääletamatajätmisega vastu võetud resolutsiooni rassistlikuks. «Väited, et ümberlõikamine kahjustab väikse poisi tervist ja keha on valed ega põhine teaduslikel tõenditel,» teatas Iisraeli välisministeerium. «See resolutsioon jätab moraalse pleki Euroopa Nõukogule ning toidab viha ja rassistlikke trende Euroopas.»

Eriti vastukarva oli Iisraelile asjaolu, et Euroopa Nõukogu pani poiste ümberlõikamise samasse resolutsiooni tüdrukute ja naiste genitaalide sandistamisega, mis nende sõnul on tõesti barbaarne ja pole võrreldav poiste ümberlõikamisega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles