Turu linna plaanitakse ehitada mošee

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade suvisele Turule
Vaade suvisele Turule Foto: Wikimedia

Moslemite arv Soomes suureneb pidevalt ja seetõttu on Turus käivitunud plaan Euroopa mõistes ainulaadse mošee ehitamiseks.


Islami kultuurikeskusest peaks plaanide järgi saama sallivuse ja spirituaalsuse kohtumispaik, mis oleks avatud kõigile usklikele inimestele, vahendas MTV3.

Soomes on ligi 40 000 moslemit, kuid neist vaid 12 protsenti on end registreerinud. Moslemitest pooled on lapsed.

Soome moslemitest põhisosa viib oma usurituaale läbi kodus, arvas Soome islamiusuliste kogukonna religioosse nõukogu esimees Anas Haijjar.

«Mošeed on kogunemis-, õpetus- ja pidutsemispaik. See on meie kollektiivi tuumaks,» selgitas Haijjar. «Siin Euroopas on mošeedel eelkõige seetõttu suur tähendus, et need tutvustavad usku ka teistele, mitte üksnes moslemitele. Näiteks käivad kooliõpilased mošeedega tutvumas.»

Mošeede juurde kuuluvad minaretid on tekitanud kahtlusi põliselanikes. Minarett on arhitektuuriline viis tähistada ehitust mošeena. «See on vaid märk, et tegemist on mošeega,» kinnitas Haijjar. See ei pea tingimata seal olema.

Väidetavalt pole Turu mošee juurde plaanis minaretti ehitada. Plaanis on läheneda hankele nn Soome vaatenurgast ja rajada keskus, mis sobib ümbritsevasse keskkonda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles