Vene õhutõrjesüsteemi tarnimine Iraani lükkus edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketid S-300 Punasel väljakul
Raketid S-300 Punasel väljakul Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaa kõrge ametnik teatas täna, et Moskva lükkab tehnilistel põhjustel edasi kõrgtehnoloogiliste õhutõrjerakettide kohaletoimetamise Iraani.


Teade sellest, et S-300 rakettide tarnimine edasi lükkub, tuli vaid päev pärast seda, kui Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu käis Moskvas, et veenda Venemaad astuma Teherani tuumaprogrammi vastu karmimaid samme, vahendas AFP.

«Viivituse tingisid tehnilised probleemid. Kohaletoimetamine viiakse läbi siis, kui need on ära lahendatud,» ütles Venemaa relvaekspordiga tegeleva teenistuse asejuht Aleksandr Fomin Interfaxile.

Fomin ei täpsustanud, milliseid tehnilisi probleeme rakettidega on esinenud ning kui kaua nende lahendamine aega võtab.

Moskva otsusele müüa Iraanile S-300 rakette on reageerinud pahaselt USA ja Iisrael, kes usuvad, et Teheran võib neid kasutada kaitsmaks oma tuumarajatisi võimaliku rünnaku vastu. Washington ega juudiriik pole välistanud Iraani-vastaseid õhurünnakuid ning analüütikute sõnul muudavad S-300d selliste rünnakute läbiviimise märksa keerulisemaks.

Vene meedia on spekuleerinud, et kui Venemaa loobub S-300 rakettide müümisest Iraanile, nõustub Iisrael vastutasuks peatama oma relvastuse müügi Gruusiale. Täna Kommersandis ilmunud intervjuus Netanyahu seda väidet igatahes ümber ei lükanud.

Venemaa pole ametlikult Iraani relvatehingu üksikasjade osas suud paotanud, kuid Interfaxi teatel nõustus Moskva Teheranile müüma 800 miljoni dollari eest viis S-300PMU1-raketipatareid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles