Kindral: Mistral-laeva võiks ehitada Venemaal kuni 10 aasta pärast

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopterikandja Mistral Peterburis
Kopterikandja Mistral Peterburis Foto: SCANPIX

Venemaa laevatehased suudavad kopterikandjaga Mistral sarnase laeva ehitada valmis viie kuni kümne aasta pärast, rääkis relvajõudude peastaabi ülem kindral Nikolai Makarov.


Kindral selgitas täna ajakirjanikele, et Mistral-tüüpi laev on multifunktsionaalne ja see ületab Vene laevu kõigi parameetrite järgi kolm korda, vahendas

RIA Novosti.

Makarovi jutu järgi on Venemaa viimase 15-20 aastaga kaotanud palju positsioone sõjatehnika ja relvastuse arendamise vallas.

Armeekindrali sõnul on Prantsuse Mistral Vene sõjalaevadega võrreldes kolm korda ökonoomsem ja võtab ka kolm korda vähem kütust.

«Laeva kasutusspekter on väga lai: see võib olla laev-kopterikandja ja ka dessantlaev, see võib olla juhtimislaev või hospital või tavaline transpordilaev mingite veose vedamiseks,» rääkis Makarov.

«Loomulikult saaks ka meie tööstus sellise laeva ehitamisega hakkama, kuid see võtab umbes 5-7-10 aastat,» lisas ta.

Relvajõudude peastaabi ülem kinnitas, et tänase päeva seisuga pole Venemaa juhtkond võtnud vastu lõplikku otsust Mistral-tüüpi laeva ostmiseks Prantsusmaalt.

Arvatakse, et otsus võimaliku ostutehingu kohta langetatakse Moskvas lähiajal kõige kõrgemal tasemel.

Prantsusmaa on juba teatanud valmisolekust müüa Venemaale üks kopterikandja ja tehnoloogiat veel kolme sarnase laeva ehitamiseks.

200-meetrine dessantlaev Mistral võtab oma pardale 6 helikopterit, neli dessantkaatrit või kaks õhkpadjal liikuvat laeva ning kuni 450 sõdurit.

Prantsuse sõjaväe koosseisus on praegu kaks taolist dessantlaeva - Mistral ja Tonnerre.

Prantsuse meedia andmetel maksab üks taoline kopterikandja 400 kuni 500 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles